latinica  ћирилица
06/09/2024 |  14:00 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

"Бранково коло" у знаку великог јубилеја

Традиционална пјесничка и културна манифестација 53. Бранково коло ове године обиљежава се у знаку великог јубилеја, два вијека од рођења Алексија Бранка Радичевића, чувеног ђака Карловачке Гимназије, славног пјесника српског романтизма.
Ненад Грујичић (фото: Културна институција Бранково коло) -
Ненад Грујичић (фото: Културна институција Бранково коло)

По одласку из Карловачке Гимназије, у Темишвару је Бранко, заједно са братом Стеваном учио "мудрољубље"/филозофију/, а у Темишвару је написао и своју прву пјесму на српском језику "Девојка на Студенцу", истакао је дугогодишњи директор Бранковог кола, књижевник Ненад Грујичић.

У богатом програму овогодишњег Бранковог кола, које ће отворити пјесник Славомир Гвозденовић бесједом о Бранку Радичевићу и његовој поезији, гдје ће бити додијељена престижна Међународна награда "Бранко Радичевић" мађарском пјеснику Иштвану Турцију из Будимпеште, промовисан Зборник радова, своју књигу "Коло, коло наоколо-Стражиловски времеплов: трагови и сећања, цртице и коментари", представиће и књижевник и директор манифестације, Ненад Грујичић.

Више о књизи и о манифестацији Бранково коло сазнајте у разговору са Ненадом Грујичићем сазнајте у емисији Радија Републике Српске, Култура у огледалу, вечерас у 20.00 часова.