latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:44 | Аутор: СРНА

Перо Зубац овогодишњи лауреат награде "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре"

Пјесник Перо Зубац овогодишњи је лауерат награде "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре" која му је додијељена за животно дјело.
Перо Зубац - Фото: РТРС
Перо ЗубацФото: РТРС

Једногласну одлуку жирија образложио је његов предсједник Вуле Журић, којисматра да је довољно рећи Перо Зубац и да је то буде сасвим довољно образложење ове награде.

- Не само познаваоци књижевности и поезије него и сви ђаци и сви они које је макар једном заинтересовала поезија знају ко је Перо Зубац, не само по дјелу него и по лику, а оно што га обиљежава је његово прво дјело "Мостарске кише" - рекао је Журић.

Он је додао да је ријеч о српском пјеснику чијим се стиховима и даље радују људи из свих предјела у којима се на том лијепом и бистром српском језику воли, тугује, пјева и ћути.

- Поезија Пере Зупца је од његових првих стихова била и остала наша одбрана пред свим оним што са собом доноси добро нам позната тама, а његове књиге се и даље ишчитавају и његова пјесничка ријеч је још дио лијепог, најљепшег читалачког сна - наводи се у тексту образложења жирија у којем су, осим Журића, били Здравко Миовчић и Младен Бартула.

Награда ће Пери Зупцу бити додијељена 19. септембра на централној књижевној вечери под називом "Козара памти" у Позоришту Приједор, док је дружење са награђеним пјесником предвиђено дан касније, 20. септембра на Вечери лауреата.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић истакао је да је Град Приједор веома поносан на нову манифестацију коју организује са великом енергијом и поносом, те позвао суграђане да учествују у богатом програму овогодишњи сусрета на Козари.

Књижевни сусрети на Козари отворени су 2. септембра када је на Палежу, мјесту гдје је Скендер Куленовић први пут 1942. године прочитао поему "Стојанка мајка Кнежопољка" одржан мали поетски час и положени вијенци на споменик.

Сусрети се настављају вечерас када ће у Музеју Козаре бити одржана промоција књиге "Нас два брата" о легендама овог краја доктору Младену и Сретену Стојановићу на којој учествују аутор Вуле Журић и директор издавачке куће "Вукотић медиа" Манојло Вукотић.

Организатор и генерални покровитељ 52. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори градови Бањалука, Градишка и Лакташи, те општине Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица. Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор новчаног дијела награде Арцелор Митал Приједор.