latinica  ћирилица
06/09/2024 |  12:11 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Ученицима објективно представити догађаје - Младић и Караџић не могу бити изостављени

Министарство просвјете и културе Српске саопштило је да је веома симптоматично да је интересовање медија из ФБиХ усмјерено само ка једном наставном програму, и то наставног предмета Историје, те поручило да личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, које су обављале значајне дужности, не могу бити изостављене приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Министарство је истакло је да је Законом о основном васпитању и образовању прописано да министар просвјете и културе на приједлог Републичког педагошког завода доноси Правилник о наставном плану и програму /НПП/ за основно васпитање и образовање, на основу ког се остварује васпитно-образовни процес у Српској.

- Републички педагошки завод је у оквиру својих редовних годишњих послова у обавези да прати реализацију наставе у основним и средњим школама, примјену наставних програма, интересовања и постигнућа ученика, те да на бази резултата анализе изради евентуалне измјене у НПП-у за основну школу или за средње школе - наведено је у саопштењу.

Из Министартсва су истакли да су бројне промјене чија је примјена предложена за школску 2024/2025. годину и манифестују се великим бројем нових наставних програма за основну, али и средње стручне школе, нове обрасце програма за општеобразовне предмете за средње стручне школе, као и разна упутства и препоруке за јасније дефинисање и квалитетнију реализацију активности у школама у Републици Српској.

- Свака предложена промјена има своју научну утемељеност и поткријепљена је стручним мишљењем чланова стручних тимова за израду наставних програма, а усмјерена ка подизању квалитета наставног процеса - истакли су из Министарства.

Након што је Републички педагошки завод доставио приједлоге НПП-а иновиране у складу са реформским процесима, Министарство је приступило доношењу новог Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање.

- Текст приједлога Правилника о наставном плану и програму био је доступан на званичној интернет страници ради увида јавности и достављања евентуалних сугестија, приједлога и примједби, са роком од 15 дана. Дата је једна примједба која се односила на седмично оптерећење ученика, а које је дефинисано Уредбом о педагошким стандардима и нормативима за основно васпитање и образовање - истакли су из Министарства и напоменули да је Правилник о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање објављен у Службеном гласнику Републике Српске од 30. августа.

Из Министартсва су истакли да је веома симптоматично да је интересовање медија из ФБиХ усмјерено само ка једном наставном програму, и то наставног предмета Историје, иако су у овој школској години у примјени два адаптирана програма из овог предмета, наставни програм Историје за 8. разред и наставни програм Историје за 9. разред.

- Интересовање се задржало на програму за 9. разред Историје и у том смислу изнијети су бројни паушални ставови, који одражавају лични став и доживљај документа нестручних особа - нагласили су из Министарства.

Из Министарства је саопштено да се у Наставном програму наставног предмета Историја за 9. разред основне школе не "помиње" нова тема, већ се наставна тема "Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат" налази у наставном програму и једанаеста је тема овог програма.

- Личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, као и других, представљају особе које су у периоду који се изучава, обављали значајне дужности у војном и политичком животу Републике Српске, те се стога не могу изоставити приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат - нагласили су из Министарства.

Они су навели да је циљ да се ученицима на објективан и непристрасан начин представе догађаји, личности, као и процеси из непосредне прошлости, као и да се код њих развије критичко мишљење када су догађаји из Одбрамбено-отаџбинског рата у питању.

- Већина ових садржаја се већ налазила у програму и уџбенику, а Стручни тим је радио, прије свега, на креирању нових исхода и проширивању појединих садржаја. Планом уџбеника за основну школу предиђено је да се користи уџбеник наставног предмета Историје за 9. разред аутора Драгише Васића. Уџбеници се пишу на основу важећег Наставног плана и програма, те се нови уџбеник може очекивати у наредном периоду - наведено је у саопштењу.

Обавеза наставника је да реализују наставни програм и у том смислу им је као подршку Републички педагошки завод /Стручни тим/ креирао Приручник за наставнике у коме су дате смијернице за реализацију теме "Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат", као и садржаји који су наведени у оквиру теме, те фотографије, документи, свједочанства савременика и учесника значајних догађаја, документарни филмови и слично.

- Савремена настава историје подразумијева активно учешће ученика у наставном процесу и наставника као организатора активности, који ће квалитетном припремом материјала и примјеном различитих стратегија учења мотивисати ученике за самосталан, али и истраживачки рад. У ту сврху наставници ће користити Приручник за припремање наставе, а у процесу реализације примјеном различитих метода и облика рада, као и техника учења представиће прописане чињеничне садржаје ученицима. Наведени Приручник још није у примјени, већ је у процесу рецензије и наставници ће бити са истим упознати када буде завршен процес рецензије, лекторисања и техничке припреме - истакли су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је један од резултата претходно поменуте анализе процјене квалитета наставних програма и исказана потреба наставника историје да се број часова за реализацију наставне теме о Републици Српској повећа, те је сада креиран програм у коме је предложено да се за тему "Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат" планира 10 часова са тенденцијом да се број часова у наредном периоду и повећа.

Упркос томе што је образовање у надлежности ентитета, СДА је најавила да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ на нови наставни план у школама у Републици Српској уколико, како наводи, "ОХР не стави ван снаге акте Министарства просвјете и културе Републике Српске".