latinica  ћирилица
06/09/2024 |  10:55 ⇒ 10:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Договорен наредни састанак главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу

Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да је током састанка са замјеником премијера привремених институција Бесником Бисљимијем у Приштини договорен наредни састанак главних преговарача у Бриселу.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

У изјави за медије након састанка, Лајчак је рекао да се датум састанка не може објавити без координације са другима не износећи више детаља о томе, преноси Репортери.

Изасланик ЕУ је најавио да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи са међународним партнерима Приштине.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је раније за Тањуг да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак посетити данас Приштину.

Стано је, у писаном одговору, навео да Лајчак тренутно не планира посјету Београду.

Лајчак је недавно најавио да ће отпутовати у Приштину како би припремио састанак главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу.

Специјални изасланик ЕУ се, током недавно одржаног Глобалног безбједносног форума "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу, састао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић је навео да је у разговору са Лајчаком затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

Стано је раније оценио да је ситуација на КиМ прилично нестабилна и поручио приштинским властима да избегавају било какве акције и кораке који су једнострани, некоординисани и могу да допринесу повећању тензија и додатној ескалацији ситуације.

Он је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање Тањуга како ЕУ коментарише најновије потезе Приштине и могуће нове притиске на Србе имајући у виду да су, након што је такозвана косовска полиција блокирала српске институције на сјеверу КиМ, представници српских институција добили позиве за саслушања, поновио да је "ЕУ у сталном контакту са косовским колегама на различитим нивоима и у различитим форматима" и да им "веома јасно" преноси своје поруке и очекивања.

Истовремено је изразио наду да ће се ова питања решавати у оквиру дијалога, који се води уз посредовање ЕУ.

Канцеларија ЕУ у Приштини прошле недеље је саопштила да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против "канцеларија које подржава Србија у Сјеверној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију на терену".

Подсјетила је да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избјегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбједност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

Како је додала, очекује се да Београд и Приштина ријеше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ.