latinica  ћирилица
06/09/2024 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Београд: Двије изложбе важне за разумијевање културе и хришћанског идентитета Срба

У Народном музеју у Београду су поводом 18. Међународног конгреса хришћанске археологије отворене изложбе "Од многобоштва до хришћанства: ротонда у Стојнику" и "/По/дељена сећања: паганске и хришћанске сахране Ремезијане".
Београд-изложба (Фото: TANJUG/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović) -
Београд-изложба (Фото: TANJUG/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović)

Министар културе Србије Никола Селаковић нагласио је да све оно што ове двије изложбе представљају подсјећа на одговорност свих према очувању археолошког насљеђа, које је више од пуке колекције артефаката из прошлости.

- Археолошка баштина представља кључ за разумијевање историјских процеса који су обликовали наше друштво, културу и идентитет. Она је материјални доказ цивилизација које су трајале, остављајући нам у насљеђе своја знања, обичаје, вјеровања и искуства - рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да археолошке налазе, као сложене наративе који укључују друштвене, економске, политичке и религијске аспекте живота људи из прошлости, треба представити на начин који је разумљив савременом човјеку, поштујући историјску истину и контекст у којем су настали, саопштено је из Министарства.

Он је додао да су ове изложбе примјер очувања и представљања дјелића историје који је од немјерљивог значаја за разумијевање нашег идентитета.