latinica  ћирилица
06/09/2024 |  08:39 ⇒ 08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Супертајфун Јаги у близини обала Кине, на удару и Вијетнам и Лаос

Супертајфун Јаги данас ће погодити обалу кинеске провинције Хаинан, а због снажних олуја и јаких киша у овом региону школе данас остају затворене, док су летови отказани.
Посљедице тајфуна Јаги (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/илустрација) -
Посљедице тајфуна Јаги (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/илустрација)

Јаги је најјача тропска олуја у Азији ове године са забиљеженим максималним трајним вјетровима од 245 километара у близини свог центра.

У финансијском центру Хонгконга, берза је затворена, као и школе.

Град са више од 7 милиона становника смањио је ниво упозорења на тајфун за један степен послије поднева, а очекује се да ће вјетрови постепено слабити како се Јаги удаљава, а предузећа ће поново бити отворена.

Транспортне везе широм јужне Кине данас су затворене, а многи летови су отказани у Хајнану, Гуангдонгу, ХонгКонгу и Макау.

Најдужи морски прелаз на свијету, главни мост који повезује Хонгконг са Макаом и Џухајем у Гуангдонгу, је такође затворен.

Раније ове недјеље, усљед тајфуна Јагија најмање 16 људи је погинуло на Филипинима, а очекује се да ће овај супертајфун током викенда погодити Вијетнам и Лаос.

Вијетнамска Управа за цивилно ваздухопловство саопштила је да ће четири аеродрома на сјеверу, укључујући међунаордни аеродром у Ханоју, бити затворена у суботу због олује.