latinica  ћирилица
06/09/2024 |  08:08 ⇒ 09:40 | Аутор: РТРС

Марш "Стазама егзодуса" 10. септембра - 29 година од прогона Срба из Возуће (ВИДЕО)

Срби протјерани из Возуће, долине Криваје и јужног дијела Озрена обиљежиће 10. септембра 29 година од прогона са својих огњишта Маршом "Стазом егзодуса".
Возућа, стазама егзодуса - Фото: РТРС
Возућа, стазама егзодусаФото: РТРС

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је за РТРС да је на Озрену извршен страшан злочин који није кажњен упркос бројним доказима.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је да егзодус и страдање Срба Возуће не смије бити заборављено и да је веома важно његовати културу сјећања.

Он је навео да је стаза којом ће се кретати учесници марша дуга 22 километра, а завршава у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.