latinica  ћирилица
06/09/2024 |  07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак данас у посјети Приштини

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак посјетиће данас Приштину, изјавио је за Танјуг портпарол Европске комисије Петер Стано.
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC/илустрација) -
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC/илустрација)

Стано је, у писаном одговору, навео да Лајчак тренутно не планира посјету Београду.

- Сутра само у Приштини, у овој фази нема путовања у Београд - навео је Стано на питање да ли ће Лајчак сутра посјетити Приштину.

Лајчак је недавно најавио да ће отпутовати у Приштину како би припремио састанак главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу.

Специјални изасланик ЕУ се, током недавно одржаног Глобалног безбједносног форума "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу, састао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић је навео да је у разговору са Лачаком затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

Стано је раније оцијенио да је ситуација на КиМ прилично нестабилна и поручио приштинским властима да избјегавају било какве акције и кораке који су једнострани, некоординисани и могу да допринесу повећању тензија и додатној ескалацији ситуације.

Он је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање Танјуга како ЕУ коментарише најновије потезе Приштине и могуће нове притиске на Србе имајући у виду да су, након што је такозвана косовска полиција блокирала српске институције на сјеверу КиМ, представници српских институција добили позиве за саслушања, поновио да је "ЕУ у сталном контакту са косовским колегама на различитим нивоима и у различитим форматима" и да им "веома јасно" преноси своје поруке и очекивања.

Истовремено је изразио наду да ће се ова питања рјешавати у оквиру дијалога, који се води уз посредовање ЕУ.