latinica  ћирилица
06/09/2024 |  07:20 ⇒ 07:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Дуров се огласио први пут након хапшења у Француској

Оснивач платформе Телеграм Павел Дуров рекао је данас, у првој изјави након хапшења у Паризу, да је помогао у борби против тероризма у Француској, односно у стварању "вруће линије" између те апликације и Париза.
Истражни суд у Паризу (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Истражни суд у Паризу (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Дуров је питања које су му поставиле француске власти током саслушања назвао "невјероватним", пренијела је агенција РИА Новости.

- Ако је нека земља незадовољна онлајн услугом, тренутна пракса је да се поднесе тужба против самог сервиса. Коришћење закона који су донијети у данима прије него што су паметни телефони постојали за кривично гоњење извршног директора (онлајн сервиса) за злочине које су починила трећа лица на платформи коју он контролише, представља погрешан приступ - навео је Дуров у поруци објављеној на свом Телеграм каналу.

Дуров је приведен на париском аеродрому Бурже 24. августа, а осумњичен је за десет кривичних дјела, укључујући и саучесништво у управљању онлајн платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе, и могао би да се суочи са казном до 10 година затвора.

Он је пуштен из затвора 28. августа уз кауцију од пет милиона евра, а забрањено му је да напушта француску територију и мора да се јавља полицији два пута недјељно.

Француске власти издале се налоге за хапшење оснивача Телеграма, браће Павела и Николаја Дурова, 25. марта због оптужби које укључују саучесништво у посједовању, дистрибуцији и омогућавању приступа порнографским фотографијама малољетника.