latinica  ћирилица
03/09/2024 |  22:57 | Аутор: СРНА

У Суботици свечано отворени 11. "Завичајни дани"

Манифестација "Завичајни дани", која у Бачкој његује културу и традицију Срба западно од Дрине, свечано је отворена вечерас у Суботици.
Суботица, манифестација "Завичајни дани" - Фото: СРНА
Суботица, манифестација "Завичајни дани"Фото: СРНА

Свечаној академији поводом отварања "Завичајних дана" у Великој већници Градске куће у Суботици присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је рекао да овакви сусрети на најбољи начин чувају српску културу и традицију и показују како одржати везу са завичајем и промовисати га у новој средини.

- Вама је свима јасно да су нама свима најважнији послови који су везани за очување нашег идентитета, културе, традиције, наших обичаја, нашег српског језика и ћирилице, наше вјере православне, јер само такви ћемо сигурно знати на најбољи начин да дефинишемо и све оно што је и економски развој и бољитак и наше Републике Српске и наше Србије - рекао је Цицовић.

Он је истакао да се опстанку српског народа може допринијети само ако постоји јединство и саборност у тренутку кад су и Република Српска и Србија изложене великим притисцима и искушењима.

"Имали смо срећу да су два руководства Републике Српске и Србије на челу са предсједником /Републике Српске Милорадом/ Додиком и предсједником /Србије Александром/ Вучићем су на вријеме препознали сва искушења и све изазове и на вријеме предузели све што је било неопходно да радимо на очувању нашег идентитета културе и традиције, на нашем опстанку", рекао је Цицовић.

Истичући да односи Републике Српске и Србије нису никада били бољи, Цицовић је указао да Република Српска и Србија заједно раде на обиљежавању свих значајних датума у српској историји, на успостави културе сјећања и памћења.

- Република Српска и Србија заједно славе Дан срског јединства, дан наше заставе, тробојке славом овјенчане која је увијек била на челу слободе и правде, и увијек када смо славили своју слободу и правду, слали смо потпуно јасну поруку да разумијемо да исто тако треба да нам буде важна слобода и будућност наших комшија, и свих који треба са нама да граде будућност на овом простору - рекао је Цицовић.

Скуп је поздравио и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је истакао да "Завичајни дани" из године у годину прерастају у фестивал који обогаћује фестивалску понуду Суботице и значајно дорпиноси афирмацији тог града и Србије.

Бакић је указао да "Завичајни дани" нису само фолклорна и умјетничка манифестација и указао да је у дјело преточена идеја да се успомене, прошлост и обиљежја завичаја отргну од заборава и да се истовремено афирмише његовање различитости и толеранције.

Градоначелник Суботице рекао је да је богата српска културна материјална и нематеријална баштина много пута била на удару са свих страна и да "данас желе да је присвоје и они који никада нису имали сопствену".

- Сведоци смо тих покушаја на Косову и Метохији. Али одолећемо у свим настојањима да сачувамо културу, обичаје и традицију како наших људи у јужној српској покрајини, као што су је сачували они који су на ове просторе долазили почетком 90-тих година прошлог века из ратом захваћених подручја бивше Југославије, као и наши сународници који су остали на својим огњиштима у државама из региона - рекао је Бакић.

Он је оцијенио да би овакву манифестацију требало да има сваки граду у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Бакић је истакао да је за Суботицу, која је на свјетској мапи препознатљива по гостопримству, толеранцији, поштовању и уважавању различитости и опредељењу за заједништво, ово врло значајна манифестација и да је изуезтно важно да Срби са једне и са друге старне Дрине и даље интензивно сарађују.

Савез српских удружења Сјевернобачког округа, који организује манифестацију "Завичајни дани" уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, уручио је вечерас шефу Представништва Млађену Цицовићу Повељу за изузе допринос у развоју и очувању српске културе и баштине.

Свечаном отварању присуствовали су представници републиличке и покрајинске власти, а у умјетничком дијелу учествовали су, између осталих и црквени хор "Свети Роман Мелод" и књижевници Ратомир Рале Дамјановић и Сања Ивановић.

У оквиру овогодишњих, 11. "Завичајних дана", до 7. септембра биће приказан богат програм, а сутра ће у Великој већници Градске куће у Суботици бити одржан хуманитарни концерт хорова, пјевачких група и солиста, а приход од концерта намијењен је за изградњу цркве Светог архиђакона Стефана на Келебији.

Четвртак је посвећен најмлађима, те ће пјесници за дјецу Тоде Николетић и Бранимир Росић обићи ђаке ОШ "Вук Караџић" у Бајмоку, док ће на градском тргу бити одржана Конференција беба, које ће се такмичити у неколико дисциплина, а биће одржан и Фестивал спорта за дјецу.

Наступи бројних фолклорних и изворних група из Србије, Републике Српске и региона одржаће се у петак и суботу, а послије њих на централној бини концерте ће одржати крајишке групе "Синови Мањаче" и "Јандрино јато", који ће наступити у петак, као и етно група "Траг" из Бањалуке, која ће наступити у суботу.

Представништво Републике Српске у Србији подржава манифестациу "Завичајни дани" од самог почетка, као и организатора манифестације Савез српских удружења Севернобачког округа у свим активностима, активно допририносећи његовом дјеловању и развоју.