latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:30 ⇒ 04/09/2024 | 10:35 | Аутор: РТРС

Златни фазан - љубимац узгајивача Станка Крстића (ВИДЕО)

За златног фазана кажу да је љепотан међу птицама, а узгаја га Станко Крстић из Унке код Брода.
Златни фазан - Фото: РТРС
Златни фазанФото: РТРС

Осим златног фазана, Станко узгаја и сребрног фазана, али и остале многобројне врсте птица.

Златног фазана красе живописне боје перја. Мужјак је љепши од женке, што је ријеткост у животињском свијету.

- То је најљепша врста фазана која постоји, а поријеклом је из Азије. Мужјаци плијене љепотом и заводе женке, а оне су мало неупадљивије. Он се у природи може видјети у црвеној, плавој и зеленој боји и веома је уочљив. А женка се више скрива и теже ју је примијетити - појашњава Станко.

Има Станко и сребрног фазана, који је такође карактеристичног перја. Ту је и девет врста папагаја, канаринци, зебе, који сви заједно често звуче као оркестар.

Голубови су најбројнији и има их шест врста. Најмањи је дијамантски голуб, тежак тек неколико грама и дугачак пет-шест центиметара. Померански гушан, највећи голуб на свијету, врста је у којој Станко ужива.

- Имао сам женку коју сам носио на изложбу у Бањалуку. Дође хиљаду голубова, а ја њу извадим из кавеза, викнем хоу, она иде за мном, плеше...Дође вријеме кад она одлази, мораш пружити љубав другој, друга ће пружити љубав - каже Станко.

Птице су Станку одувијек биле велика љубав, а данас их има скоро 400. Узгајањем голубова бави се десетак година. Знао је прећи хиљаде километара да набави неку птицу, а за поједине врсте каже, да их је теже набавити него одгајати.