latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:30 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Да ли се процес проширења ЕУ одвија према заслугама или геопoлитици? (ВИДЕО)

БиХ би ускоро могла започети приступне преговоре са Европском унијом, потврдила је то предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Тако би након Албаније, Сјеверне Македоније, Украјине и Молдавије, ред коначно дошао и на БиХ. Да Брисел у своју унију позива не према заслугама, већ искључиво из геополитичких разлога, показало се и овај пут.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Традиционални Бледски стратешки форум окупио је бројне државнике и дипломате који су традиционално послали и примамљиве поруке. Тако је Урсула фон дер Лајен рекла да би БиХ могла бити сљедећа с којом би могли бити отпочети преговори. Након Албаније, Сјеверне Македоније и вјеровали или не, Украјине и Молдавије.

- Желимо јаку, конкурентну и безбједну Европу. То подразумијева Западни Балкан, као и Украјину и Молдавију у нашој Европској унији, и све оне чије европске тежње одговарају њиховим дјелима - каже Фон дер Лајен.

Каже и да ће шест партнера са Западног Балкана током овог мјесеца усвојити своје потпуно нове реформске агенде које су повезане са шест милијарди евра у европским инвестицијама. БиХ пријети опасност да остане без свог дијела колача, због блокада СДА и то на кантоналном нивоу. Таквих примјера било је много.

- Најмање четири пута смо се договорили како треба распоредити и шта с тиме учинити и то се не реализује. А онда су наши партнери из Федерације пуни уста за БиХ, а у суштини на овај начин нису само нама ускратили паре него су ускратили паре и ФБиХ - сматра Милорад Додик предсједник Републике Српске.

Колико год приближање Европској унији било условљено геополитиком, највећи допринос напретку БиХ ка Бриселу дали су кадрови из Републике Српске. Чињеница да Брисел ставља Украјину и Молдавију испред ње, да није трагична, била би смијешна.

- Ми смо потпуно мотивисани да наше активности проводимо у складу са зацртаним политикама Републике Српске и њених институција. Нећемо бити нимало наивни али поражавајућа је чињеница да неко данас може да каже да Украјина и Молдавија може бити испред Републике Српске и ФБиХ, односно БиХ. То говори управо о покушајима дисциплиновања органа и институција - истакао је Сташа Кошарац замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић навео је да је сит захтјева ЕУ и њиховог сталног постављања услова пред БиХ.

- Њима је потпуно јасно да БиХ може бити колико-толико уређена земља уколико буде дио ЕУ. Не може ме нико убиједити да је Украјина, Молдавија испред БиХ. У Украјини гдје бјесни рат. Али то говори о политици ЕУ према БиХ - додао је Нешић.

А могло би се рећи и о општој политици двоструких аршина коју Европска унија годинама води. Чак и да у Украјини не бјесни рат, да јасно зна своје границе и које територије јој припадају, та држава је уз Молдавију и прије избијања ратног сукоба била на врху листе, најкорумпиранијих држава.

- Да се Украјина налази испред нас то вам само говори да сав процес проширења у ЕУ је везан на једној идеолошкој матрици и нема никакве везе са стварним стањем у једној земљи која треба да приступи Европској унији - навео је Жељко Будимир министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

То је индиректно потврдила и сама Урсула фон дер Лајен понављајући мантру о Русији, као пријетњи. Оптужила је Кремљ да узбуркава старе конфликте, кочи регионалну сарадњу и сије подјелу између Западног Балкана и остатка Европе. А ко заиста кочи евроинтеграције БиХ и унутрашњи договор? Ако којим случајем не зна, нека пита партнере из Федерације.