latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:29 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Ко је наплаћивао прегледе пацијената у бањалучкој Хитној помоћи? (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања почео је контроле након пријава грађана да им је у одређеним случајевима наплаћивана здравствена заштита у Служби хитне помоћи.
Хитна помоћ Бањалука - Фото: РТРС
Хитна помоћ БањалукаФото: РТРС

Највише се жале грађани Бањалуке, из чије Хитне помоћи и Дома здравља тврде да се услуге наплаћују само ако интервенција, према процјени љекара, није хитна.

Међутим, из Фонда наводе да се не може наплатити ни тријажа пацијента, којом се утврђује да ли је ријеч о хитном случају или не.

Грађани траже објашњење с обзиром да су многи у бањалучкој Хитној служби доживјели непријатности. Њима је, наиме, здравствена услуга наплаћивана јер, наводно, нису били хитни случај. Питају ко је тај ко може да процијени да ли су у том тренутну или ће касније бити животно угрожени. Кажу да су упознати о својим правима, према којима је обавеза љекара у хитној помоћи да прими и прегледа пацијента и да му тај преглед не наплати.

Из бањалучких здравствених установа кажу да се хитним пацијентима услуге не наплаћују, а да је пракса наплате партиципације пацијентима одувијек на снази.

- Постоје одређени степени по доласку у Службу хитне помоћи . Уколико шифра прегледа није хитна, онда на лични захтјев пацијент тражи да се прегледа и тада има прописана форма и рубрика и у том случају се издају пуни рачун. У сваком случају, размотрићемо притужбе - рекла је Нада Бањац, начелница бањалучке Службе хитне помоћи.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истиче да ургентна медицина и медицина уопште има јасно дефинисана медицинска стања која спадају у домен хитне помоћи и да не могу грађани одлучивати које је стање хитно и ургенто, јер то одлучују медицински сутручњаци.

Међутим, из Фонда их подсјећају да је обавеза љекара у Хитној помоћи да прегледају пацијенте који им се обрате, али и да им не наплате тај преглед. Ниједна здравствена услуга у Хитној помоћи не смије бити наплаћена, а то се односи и на тријажу пацијента којом се утврђује да ли је ријеч о хитном случају или не.

- Ми планирамо, а већ смо и почели контроле у здравственим установама, управо како би анализаирали Службу хитне помоћи, јер је наш циљ да се свако кршење права у пракси сведе не минимум. Уколико услуга буде наплаћена, пацијенти имају право на рефундацију - појаснила је портпаролка ФЗО Дарија Филиповић Остојић.

За разлику од највећег града Српске, у Требињу су услуге хитне интервенције бесплатне за све. Кажу да се строго држе прописа који регулишу ову област.

- Не наплаћуејмо услуге зато што је тако прописано на сајту Фонда здравственог осигурања Републике Српске - каже Радован Тодоровић, помоћник директора у Дому здравља Требиње.

Из Фонда здравственог осигурања потврђују да ће обављати чешће контроле да они пацијенти којима је хитно збрињавање заиста потребно, не би испаштали. Још једном подсјећају љекаре да им је обавеза у Хитној помоћи да прегледају пацијенте који им се обрате, али не и да им наплате тај преглед.