latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:25 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

ЦИК елиминисао више од 300 кандидата за бирачке одборе (ВИДЕО)

ЦИК БиХ до сада је потврдио да је око 9.000 кандидата испунило услове и да пролазе обуку за учешће у бирачким одборима на локалним изборима 6. октобра. Истовремено, ЦИК је одбио пријаве више од 300 кандидата за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора због, како наоде, партијске "обојености". Аналитичари упозоравају да ЦИК нема јасне критеријуме и да нико не гарантује да неко од 9.000 кандидата, који су прошли провјеру ЦИК-а, нису прикривени страначки војници.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Уочи званичног почетка изборне кампање, ЦИК БиХ удаљио је до сада 327 кандидата за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора у основним изборним јединицама у Републици Српској и Федерацији, због блискости са политичким партијама.

- Врло изазован задатак именовати преко 8.500 људи широм БиХ. Сви кандидати од којих смо тражили изјашњавање, а који су били сумњиви, остали су при изјавама да нису чланови политички странака - навела је Ирена Хаџиабдић предсједница ЦИК БиХ.

Тако је ЦИК на посљедњој сједници, утврдио да је 69-оро пријављених кандидата у Живиницама, било страначки ангажовано у СДА, 22-је из Мостара у ХДЗ-у БиХ, док је у Сокоцу повезаност са СДС-ом била разлог да 13 лица буде прекрижено са листе кандидата за предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора.

- Да је на основу фотографија, приложених имена, заокружених лица, ријеч о лицима блиским СДС-у, изборна јединица Соколац, те је приједлог службе да уважи приговор СНСД-а и уклоне имена - каже Мишо Крстовић шеф Сектора за правне послове ЦИК-а БиХ.

У соколачком СДС-у питају како ЦИК може да елиминише кандидате због веза са СДС-ом, када су тој странци, због угашеног рачуна, забранили учешће на изборима под тим именом.

- Ти људи који су пријавили некада су се вјероватно налазили у СДС, неки нису, неки су виђени на неким сликама. Да ли је то био неки скуп, неки су виђани на концерту близу мене. Тако да аргументација је неоснована на основу које они скидају са листе, јер смо се ми пријавили под именом СДС воља народа - каже Милован Бјелица предсједник Општинског одбора СДС-а Соколац.

Ригоразан став ЦИК-а да предсједници и замјеници бирачких одбора буду непартијске личности, иако оправдан, чуди када знамо да су поједини чланови у Комисију стигли директно са листи појединих партија или савјетничких позиција страначких лидера, што говори о политичкој обојености ЦИК-а, истиче политолог Филип Матић. Поздравља намјеру, за коју каже да је тешко изводљива јер су у БиХ, буквално сви, директно или индерктно страначки ангажовани.

- ЦИК у овом тренутку јако гријеши јер нема јасне критеријуме односно нема довољно детаљно одређен критеријум на који начин ће се бирати ти људи. Нама нико не гарантује и за ових 9.000 људи да нису партијски људи, дакле овдје се ради о дискриминацији људи, али ово је нешто што смо најављивали да ће се десити када је самопроглашени високи представник наметнуо измјене Изборног закона - сматра Филип Матић политички аналитичар.

У БиХ је најмање 5.700 редовних бирачких мјеста и још неутврђен број мобилних тимова, што значи да ЦИК мора да пронађе укупно скоро 12.000 нестраначких особа.

У ЦИК-у сматрају да је накнада од 400 марака за предсједника, односно 200 марака за замјеника предсједника бирачког одбора, довољан разлог да се масовно пријаве.