latinica  ћирилица
03/09/2024 |  19:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Фабрика обуће из Прњавора пред затварањем (ВИДЕО)

Фабрика обуће Виале из Прњавора је пред затварањем. Без посла је остало више од 50 радника. Међу њима су и они који су дуже од двије деценије радили у овој фабрици.
Прњавор, радници испред фирме - Фото: РТРС
Прњавор, радници испред фирмеФото: РТРС

Радницима посљедње двије плате нису исплаћене, али се и поред тога редовно јављају на посао и не одустају од својих права.

Бројни радници у фабрици су радили од оснивања. Након 23 године саопштено им је пред крај радног времена да се затвара и да на посао више не долазе. Међутим, радне књижице нису добили. Од својих права не одустају и даноноћно бораве испред фирме.

- Ми радници смо се нашли на улици, без икаквог документа смо изашли из фирме, само нам је речено "од понедјељка немојте више долазити" - каже радница Гроздана Лебурић.

Нико није добио документ о престанку радног односа. Адвокат Нада Живковић каже да су радници остали без посла прије покретања стечајног поступка. Припремају материјал за тужбу.

- Сви су то радници на неодређено вријеме, гдје ће се у уговору регулисати са којим даном престаје радни однос и које су обавезе фирме према раднику, односно која су права радника. У овом моменту овакав начин давања отказа раднику је незаконит - каже Живковићева.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш каже да ће град сносити трошкове правних савјетника и евентуалних заступника у судским споровима.

- Оно што је за њих посебно важно јесте да остваре своја права у смислу отказног рока и отпремнина, али наравно и до тада неисплаћених плата и град ће учинити све са своје стране да то тако и буде - истиче Томаш.

Власник компаније није желио да коментарише тренутну ситуацију.

Претходно је фирма Виале запошљавала 150 радника. Већини су откази уручени у протеклих неколико мјесеци, а преосталих 50 пред капијом предузећа боре се за своја права. Основано је 2001. године, а производили су обућу за инострано тржиште.