latinica  ћирилица
03/09/2024 |  17:11 | Аутор: СРНА

Шантићеве вечери поезије од 9. септембра

Традиционалне 105. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", Градски одбор Мостар, и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва Гусле, биће одржане од 9. до 15. септембра, саопштили су организатори.
Алекса Шантић - Фото: РТРС
Алекса ШантићФото: РТРС

Манифестација ће свечано бити отворена у понедјељак, 9. септембра, у 19 часова у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" у Мостару, када ће бити отворена изложба "Алекса Шантић и мостарски књижевни круг", аутора академика Ранка Поповића у организацији Градског одбора "Просвјете" и Академије наука и умјетности Републике Српске.

У умјетничком дијелу наступиће Мостарске кише и глумац Небојша Кундачина.

У 17. 30 часова на православном гробљу Бјелушине биће одржан помен на гробу Алексе Шантића и положено цвијеће.

Манифестација се наставља 10. септембра, у 18.00 часова у манастиру Житомислић гдје ће бити одржан програм под називом "Шантићева трајања".

У оквиру програма биће промовисана Сабрана дјела Алексе Шантића у издању СПКД "Просвјета", Градски одбор Мостар, која је приредио професор Душко Певуља.

У другом дијелу програма биће одржан научни скуп "Алекса Шантић минус; 100 година након смрти" на којем ће учествовати професори Ранко Поповић, Душко Певуља и Владан Бартула, затим управници Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и Српске књижевне задруге Душко Бабић, те новинар и публициста Златко Сердаревић.

Модератори су игуман манастира Житомислић Данило Павловић и предсједник СПКД "Просвјета", Градски одбор Мостар, Сања Бјелица Шаговновић, а у умјетничком дијелу програма наступиће глумац Небојша Кундачина.

У сриједу, 11. септембра , у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару биће одржана свечаност додјеле књижевне Награде "Алекса Шантић" и пјесничко вече добитника Здравка Миовчића.

У музичком дијелу наступа виолинисткиња Ана Пешут.

Програм се наставља у петак, 13. септембра, у 20.00 часова у Народном позоришту Мостар, када ће пјесник Перо Зубац, заједно са Милошем Зупцем и бендом одржати пјесничко-музичко вече под називом "Жива ријеч".

У суботу, 14. септембра, у 19.00 часова у Владичанском двору биће одржана поетска представа саткана од Шантићевих стихова, пјесничких слика и емоција под називом "Горки пламен" ДИС театра Бањалука, ауторски пројекат Новице Богдановића.

Манифестација се завршава у Невесињу гдје ће, традиционално, бити одржан програм под називом "Невесиње – друга Шантићева кућа", а у оквиру кога ће у 19.00 часова у Културном центру "Небојша Глоговац" бити одиграна поетска представа "Горки пламен" ДИС театра Бањалука.

Улаз за све програме је бесплатан и организатри позивају све грађане да посјете манифестацију. 

Покровитељи манифестације су Управа Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мјере у области односа Србије са дијаспором, Министарство културе Србије, град Мостар, Влада Херцеговачко-неретванског кантона, Министарство културе ХНК.

Пријатељ манифестације је комапнија М:тел. Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске СРНА, Дневни лист, Топ портал и Бљесак.инфо.