latinica  ћирилица
03/09/2024 |  16:29 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Вучевић: Подјеле међу грађанима желе они који вијековима не дозвољавају да се живи у миру

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је у Новом Пазару да се не смије дозволити да ико по било ком основу дијели грађане Србије, јер подјеле желе они који вијековима не дозвољавају народима на Балкану да живе у миру.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Вучевић је поручио да сваки грађанин Србије, без обзира на националност или вјероисповијест, мора да буде и јесте безбједан у Србији.

- И то је нешто о чему нема преговора и нема размишљања. Као што је свако ко крши закон и Устав ове државе, без обзира да ли је ове или оне националности или вероисповести, исто одговоран, и не може да буде заштићен због тога - рекао је Вучевић одговарајући на питања новинара након обиласка спортске сале у Новом Пазару.

Вучевић је истакао да је суштинска порука његовог доласка у Нови Пазар да они који желе да подјеле грађане Србије јесу они који вијековима не дозвољавају да се живи у миру.

- То су сви они који не желе да ми будемо стабилни и независни, него желе да зависимо од неких других. Сви они који никад нису дозволили да се балкански народи договарају на Балкану - рекао је Вучевић.

Он је оцијенио да би се Срби, Бошњаци и други народи који овдје живе лакше договарали сами и у БиХ, и у Србији, и свуда.

- Не смијемо да дозволимо да нас подјеле они који би да посвађају муслимане и православне хришћане. Па нека свако донесе закључак ко је то. А ја мислим да је свако довољно информисан и свјестан ко то ради и зашто то ради. То је нешто што не смијемо да дозволимо - поручио је премијер.

Он је рекао да нема никакав проблем са евентуалним већим учешћем Бошњака у државним органима, али да би волио да види веће активности бошњачке заједнице са жељом да учествује у тим органима.

Вучевић је истакао да је поносан што влада коју предводи, има два бошњачка министра.

Премијер Србије одбацио је као "невјероватну глупост", тврдње Ненада Чанка и Соње Бисерко који су приликом сусрета са премијером приштинских привремених институција Аљбином Куртијем рекли да Србија жели да Србе са Косова и Метохије пресели у Рашку област.

Вучевић је оцијенио да је та изјава дата да би се направила тензија између Срба и Бошњака у Рашкој области.