latinica  ћирилица
03/09/2024 |  15:47 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Граорац: Oптужница против Дураковића служи за мазање очију јавности

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да се боји да је оптужница против Рамиза Дураковића за ратне злочине над српским народом на подручју Чајнича само једна у низу која неће довести ни до чега, те да служи за мазање очију јавности и породица страдалих.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Имамо, нажалост, врло мало завршених процеса са задовољавајућим казнама. У већини случајева свједоци смо фарсе да нам се у лице смију ти исти који су сијали смрт на нашим просторима - рекла је Граорчева поводом подизања оптужнице против Дураковића.

Граорчева је навела да Дураковића терета зато што је знао за почињене злочине, а које није спријечио, те да је тешко вјеровати да ће бити осуђен.

Она је додала да подизање оптужнице не представља ништа и да је то само прва степеница у цијелом процесу.

- Године су прошле, а немамо заслужене казне. Рећи ћемо да је правда спора, али достижна, нажалост, многе породице је нису дочекале - нагласила је Граорчева.

Она је појаснила да је Чајниче мала општина и да су убиства Срба оставила велики траг на преостало становништво, те да је суђење за ратне злочине прилика да се добије пријеко потребна сатисфакција, што се до сада није десило.

-Не вјерујемо правосудним институцијама, не вјерујемо да ће поступак бити завршен и да ће се злочинци наћи пред лицем правде - рекла је Граорчева.

Она је додала да је посебна ствар што Дураковић има држављанство Њемачке.

- Тај ће вјероватно, ако не сад, онда ако га осуде, што би требало да се деси, побјећи и неће одговарати. Већ виђено, имамо такав случај, и то не један. Злочинци одмарају, `љетују`, слободно шетају, а жртве су под земљом, породице тугују и питају се да ли оне мање вриједе, да ли њихов живот мање вриједи - рекла је Граорчева.

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Рамиза Дураковића /63/, осумњиченог за ратни злочин почињен над жртвама српске националности на подручју Чајнича 1993. године.

Дураковић, који је држављанин Србије и Њемачке, оптужен је да је као командант 43. бригаде такозване Армије БиХ знао за почињене злочине, а није предузео неопходне и разумне мјере да казни починиоце.

Оптужени се терети за кривично дјело ратни злочин над цивилима, и то по Кривичном закона бивше СФРЈ, саопштено је из Тужилаштва БиХ на чији је приједлог потврђена оптужница.