latinica  ћирилица
03/09/2024 |  13:54 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада Српске ће заштитити своје грађане и територију у општини Источна Илиџа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је за да ће Влада заштитити своје грађане и територију на подручју општине Источна Илиџа.
Радован Вишковић - Фото: Уступљена фотографија
Радован ВишковићФото: Уступљена фотографија

Упитан да прокоментарише покушаје руководства Међународног аеродрома Сарајево да прошире аеродром на територију Републике Српске, на подручје општине Источна Илиџа, премијер Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске упозната о тој намјери сарајевског аеродрома чије руководство користи и злоупотребљава чињеницу да ентитетска граница није прецизно утврђена.

- Захваљујући нашим посланицима из Источне Илиџе, алармиране су институције Републике Српске и упозната јавност. Влада Републике Српске ће знати како да заштити своју територију и, прије свега, своје грађане. Све надлежне републичке институције активно раде на превазилажењу овог проблема и грађани могу бити сигурни да ће сачувати своја права - нагласио је Вишковић.

Он је навео да су укључене све релевантне институције Републике Српске, првенствено Правобранилаштво Републике Српске и РУГИП, али и Министарство за просторно уређење и, наравно, Влада.

- Наши грађани могу бити сигурни да никада нећемо дозволити да се узме ни милиметар наше територије и да ће њихова права бити заштићена - истакао је предсједник Владе.

Вишковић је рекао да је недопустиво да се на овакав начин покушава отети територија и помјерити ентитетске граница, те да ће инсистирати на томе да се процес утврђивања ентитетске границе што прије заврши.

- Процес утврђивања ентитетске границе, што је задатак влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и Савјета министара, није завршен управо због опструкције бошњачких политичара. У наредном периоду инсистираћемо на завршетку тог посла како би се овакви проблеми предуприједили и спријечили - истакао је Вишковић за Срну.