latinica  ћирилица
03/09/2024 |  13:50 ⇒ 16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Враћена сребрна медаљу српском параатлетичару Небојши Ђурићу на ПОИ

Организатори Параолимпијских игара у Паризу вратили су сребрну медаљу српском параатлетичару Небојши Ђурићу, потврдио је предсједник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић.
Небојша Ђурић (Фото: Параолимпијски комитет Србије) -
Небојша Ђурић (Фото: Параолимпијски комитет Србије)

Ђурић је 30. августа освојио сребрну медаљу у бацању кугле на Играма у Паризу. Међутим, српском параатлетичару су потом одлуком судијског жирија послије жалбе на реквизит који је користио, поништени сви резултати на овом такмичењу и уједно је одузета сребрна медаља.

Представници Параолимпијског комитета Србије су потом уложили жалбу, која је на крају усвојена.

- С радошћу обавјештавамо јавност да је параолимпијцу Небојши Ђурићу враћена сребрна медаља на ПОИ у Паризу, након ревизије резултата његовог наступа. Ђурић, који је један од наших најистакнутијих параатлетичара, првобитно је био дисквалификован због процедуралне грешке, али је након пажљивог разматрања ситуације правда задовољена - наводи се у саопштењу Параолимпијског комитета Србије.

- За ову исправку заложио се наш стручни тим на челу са предсједником ПОКС-а, Зораном Мићовићем. Нажалост, због нарушеног здравственог стања изазваног стресом, по савјету љекара Небојша је одустао од даљег такмичења и вратио се у Београд. Ова одлука није само побједа за Ђурића већ и за цјелокупну параолимпијску заједницу Србије, потврђујући нашу посвећеност фер-плеју и интегритету спорта. Честитамо Небојши на његовом успјеху и храбрости, те му желимо брз опоравак и даљи успјех у будућим изазовима - наводи се у саопштењу ПОКС-а.

Ђурић је јуче послије консултација са љекаром српског тима одлучио да се повуче са такмичења у бацању диска у категорији Ф56.

Србија је на ПОИ до сада освојила три медаље. Парастонотенисерке Нада Матић и Борислава Перић су 31. августа освојиле сребрну медаљу у дублу, док је Митар Паликућа данас освојио бронзу у класи МС5 у сингл конкуренцији.