latinica  ћирилица
03/09/2024 |  13:29 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Усвојена Информација о обустави рада бранилаца по службеној дужности

Министарство правде разумије разлоге за обуставу рада бранилаца по службеној дужности пред Судом БиХ, али сматра да није спроведена законска процедура за то, будући да није закључен споразум о поступцима који се неће обустављати, како не би наступиле штетне посљедице за осумњичене и оптужене, као и за јавни ред, безбједност и правни поредак, наводи се у Информацији коју је усвојио Савјет министара.
Сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сједница Савјета министараФото: СРНА

У Информацији се наводи да Министарство правде сматра оправданим захтјеве адвокатских комора за потпуно измирење дуговања и за повећање накнада браниоцима по службеној дужности, те је, стога, покренуло процедуру упућивања приједлога измјене одлуке о накнади трошкова кривичног поступка према Закону о кривичном поступку БиХ, а у складу са процјеном повећања финансијских средстава.

Министарство у информацији, са друге стране, указује на то да би осумњичена и оптужена лица, којима не би били обезбијеђени браниоци по службеној дужности усљед обуставе рада адвокатских комора, могле из процесних разлога бити пуштена из притвора, чиме би био угрожен јавни ред и безбједност.

Такође, пропуштањем рокова приликом достављања рјешења, пресуда и других одлука, оштећене лица могле би претрпјети штетне посљедице, а што би била основа да у будућности туже БиХ.

У саопштењу Савјета министара се наводи да је Правобранилаштво БиХ задужено да по потреби покрене судски поступак против одлука адвокатских комора Републике Српске и ФБиХ којим се обуставља рад пред Судом БиХ и поднесе приједлоге за одређивање привремених мјера с мјером осигурања ради омогућавања несметаног рада правосуђа у хитним поступцима.

Министарство правде је задужено да сарађује са Правобранилаштвом БиХ ради припреме материјала за евентуални судски поступак и редовног информисања Савјета министара о томе.

ПРЕДЛОЖЕНА РАТИФИКАЦИЈА СПОРАЗУМА О ПРИДРУЖИВАЊУ ПРОГРАМУ "ЕУ ЗА ЗДРАВЉЕ"

Савјет министара утврдио је данас приједлог одлуке о ратификацији споразума између ЕУ и БиХ о придруживању Програму "ЕУ за здравље", којим је БиХ омогућен приступ финансијских средствима од 5,3 милијарде евра.

Одлука ће бити достављена Предсједништву БиХ у даљу процедуру, саопштено је из Савјета министара.

Споразум су претходно у Бриселу потписале министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак и европски повјереник за здравље и безбједност хране Стела Кириакидес.

Савјет министара усвојио је и информацију Дирекције за европске интеграције о одржавању седмог састанка Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ, 19. септембра у Бриселу.

ЗА СПРОВОЂЕЊЕ АНЕКСА СЕДАМ ДВА МИЛИОНА КМ

Савјет министара донио је данас одлуку о прерасподјели два милиона КМ из буџета Министарства за људска права и избјеглице у буџет Фонда за повратак БиХ.

Ријеч је о средствима из гранта намијењеним за реализацију Ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, саопштено је из Савјета министара.

Њихово издвајање планирано је Споразумом о удруживању и начину реализације средстава за остваривање права из Анекса седам Дејтонског мировног споразума у 2024. години, који су закључили Министарство за људска права и избјеглице Савјета министара, федерално Министарство расељених лица и избјеглица, Републички секретаријат за расељена лица и миграције Српске, Влада Брчко дистрикта и Фонд за повратак БиХ.

Према Споразуму, ентитетске институције ће за наведене сврхе издвојити по 50.000 КМ, а Брчко дистрикт БиХ 25.000 КМ.