latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:53 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Забрана изложбе у Сињу о обичајима Срба - грубо ограничавање умјетничке слободе

Градска Галерија "Сикирица" из Сиња поручила је да је забрана изложбе "Сусрет на тромеђи" о обичајима Срба у Хрватској коју финансира Српско народно вијеће грубо ограничавање умјетничке слободе и напад на независност рада ове установе.
Фолклор - Фото: РТРС
ФолклорФото: РТРС

Отварање изложбе аутора Иније Херенчић јуче је забранио градоначелник општине Сињ Миро Буљ.

- Поводом јучерашње најаве отварања изложбе аутора Иније Херенчић те забране која је потом услиједила, службени став Градске галерије "Сикирица" као јавне музејске установе јесте да је дошло до грубог ограничавања умјетничке слободе и напада на независност рада установа у култури - поручила је директор ове установе Драгана Модрић.

У саопштењу се наглашава да се политичке несугласице и размирице ни у којем случају не би смјеле преливати на програмско дјеловање установа, поготово јер је ријеч о изложби која промовише међукултурни дијалог.

- У сагласности с Одјелом за културу Српског народног вијећа донијели смо одлуку о отказивању изложбе јер дијелимо мишљење да у створеној атмосфери квалитетна реализација пројекта више није могућа - најавила је Модрићева.

Градска галерија "Сикирица" у 15 година рада креирала је простор слободе изражавања, дијалога и уважавања различитости, нагласила је она.

- Овим путем се ограђујемо од изнесених ставова који промовишу искључивост по било којој основи, па тако и националној, те изражавамо подршку умјетници Инији Херенчић којој је овим чином ограничен простор умјетничке слободе и изражавања. Солидарно стајемо уз Херенчићеву, као и све раднике у култури којима политички мотивисане одлуке ограничавају умјетничку слободу, а самим тим и животну егзистенцију доводе у питање - поручила је директор Галерије.

Буљ забранио изложбу јер је суфинансира Српско народно вијеће, преноси портал "Индекс".

Образлажући одлуку, Буљ је рекао да СНВ издаје недјељник "Новости" који "пљује по хрватским ветеранима и хрватској држави", док Савјетом СНВ-а предсједава Дејан Јовић, који се на друштвеним мрежама сложио са изјавом Пере Квесића да је Хрватска пропали пројект и да је замисао њеног стварања била "ретардирана и накарадна".

Он је додао да је предсједник СНВ, како каже, чувао леђа Александру Вучићу у Бачкој Паланци и да је Вучић Хрватску због операције "Олуја" упоредио са нацистичком Њемачком.

Поручио је нека СНВ организира изложбе и маниФестације гђе год хоће, па и у слободном Сињу, у којем ни у вријеме короне није било забрана, али у просторијама и институцијама Града Сиња, док је он градоначелник и док има повјерење грађана - неће.

- Док сам ја градоначелник и док имам повјерење грађана, СНВ неће да организује изложбе и манифестације у Сињу - рекао је Буљ, који је и посланих у Хрватском сабору.