latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:47 ⇒ 12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Одбојкаши Србије изборили пласман на СП 2025. на основу ФИВБ ранг листе

Мушка одбојкашка репрезентација Србије изборила је пласман на Свјетско првенство 2025. у Манили на основу ранг листе Свјетске одбојкашке федерације, саопштио је данас ОСС.
Одбојкаши Србије (Фото: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT) -
Одбојкаши Србије (Фото: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT)

ФИВБ је данас објавио списак репрезентација, које ће учествовати на СП 2025. године. СП ће бити одржано од 12. до 28. септембра наредне године у Манили.

Жријеб за планетарни шампионат у конкуренцији одбојкаша биће одржан 14. септембра од 13.30 часова у Манили.

На СП 2025. у конкуренцији одбојкаша играће 32 репрезентације, које ће бити подељене у осам група са по четири селекције.

На основу одлука Савета и Административног Борда FIVB из новембра прошле године, пласман на СП 2025. остварили су домаћин првенства Филипини, актуелни свјетски првак Италија, по три репрезентације са континенталних шампионата 2023: Пољска, Словенија и Француска из Европе, САД, Канада и Куба из Сјеверне и Средње Америке, Аргентина, Бразил и Колумбија из Јужне Америке, Јапан, Иран и Катар из Азије (AVC) и Египат, Алжир и Либија из Африке.

На СП ће учествовати и 15 репрезентација са ФИВБ ранг листе и то: Њемачка, Србија, Холандија, Украјина, Белгија, Турска, Чешка, Бугарска, Португалија, Финска, Тунис, Кина, Румунија, Чиле и Кореја.

У саопштењу се наводи да ће репрезентације у групе на СП бити сверстане на основу ранг листе ФИВБ.