latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:45 | Аутор: sputniknews.com

Володин: Нијемци показали Шолцу врата

Пораз Социјалдемократске партије Њемачке канцелара Олафа Шолца на изборима у савезним државама Тирингија и Саксонија показао је да је Шолцова Влада непопуларна, те да њемачки грађани не желе да изгубе своју државу, изјавио је предсједник Државне думе Вјачеслав Володин.
Олаф Шолц (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN) -
Олаф Шолц (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN)

- Нијемци су рекли Шолцу "одлази". На изборима у Тирингији и Саксонији његова партија је претрпјела велики пораз, заузевши 5. и 4. мјесто, једва прешавши цензус од пет одсто. С обзиром на резултате гласања у Саксонији и Тирингији, тешко је замислити да он и његова Влада могу да руководе Њемачком још годину дана. Резултати избора су показали - њемачки грађани не желе да изгубе своју државу -  оцијенио је Володин.

Како је додао, "слободне демократе нигдје неће имати посланичка мјеста, а сличне тенденције се биљеже и у другим регионима Њемачке – Влада Шолца је непопуларна".

- Свима је постало очигледно да њему није приоритет развој Њемачке и рјешавање проблема њених грађана - констатовао је предсједник Думе.

Такође је напоменуо да је њемачка економија у кризи, предузећа се селе у САД, а губитак јефтиних руских енергената довео је до тога да њемачка индустрија губи конкурентност.

- Шолц је увукао своју земљу у рат у Украјини. Данас је Њемачка главни снабдјевач оружја кијевског нацистичког режима и његов спонзор. Све се то дешава у свјетлу економске стагнације и неефикасне миграционе политике - закључио је Володин.

Подсјећамо, на покрајинским изборима у Тирингији и Саксонији странке Алтернатива за Њемачку (АфД) и Савез Саре Вагенкнехт (БСВ) су оствариле до сада највеће изборне успјехе.

У Тирингији, АфД је постала најјача политичка снага, освојивши 32,8 одсто гласова, а БСВ је трећа са 15,8 гласова.

Друга по јачини странка су демохришћани (23,6), док су социјалдемократе канцелара Олафа Шолца освојили тек 6,1 одсто гласова.

У Саксонији, АфД је друга по јачини са 30,6 одсто освојених гласова (први су демохришћани са 31,9 одсто), док је БСЦ такође трећа са 11,8 одсто гласова.