latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:32 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Хеликоптер гаси пожар на депонији код Вишеграда (ВИДЕО)

Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске гаси пожар који је избио на депонији у близини Вишеграда, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Хеликоптер гаси пожар на депонији код Вишеграда - Фото: РТРС
Хеликоптер гаси пожар на депонији код ВишеградаФото: РТРС

Кустурић је рекао да су га о пожару прије сат времена обавијестили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и директор Цивилне заштите Борис Трнинић, те да је хеликоптер већ на терену.

Он је навео да, према информацијама које тренутно има, пожар је избио на депонији и постоји тенденција да се прошири.

Операције гашења пожара су међу најзахтјевнијим задацима за пилоте хеликоптера, јер неприступачни терени, високе температуре, јаки удари вјетра и велике надморске висине стављају посаду и летјелице на максимум њихових капацитета и изискују максималне перформансе приликом њиховог извођења.

Хеликоптерски сревис Републике Српске, на челу са директором Кустурићем, и данас је по ко зна који пут показао своју професионалност, брзину и ефикасност, те је убрзо по добијању информације о избијању пожара хеликоптер упућен на пожариште и активно приступио гашењу.

Надљудским напорима храбрих пилота Хеликоптерског сервиса Републике Српске и њиховом брзом и ефикасном акцијом љетос су успјешно реализоване бројне акције гашења пожара из ваздуха код Гацка, Љубиња, Фоче, на Тјентишту...

Хеликоптерски сервис Републике Српске, упркос томе што располаже само једним хеликоптером са могућношћу ношења ведра за гашење пожара, успјешно помаже у борби против пожара, мада би допринос био далеко већи уз додатни хеликоптер са истим могућностима.

Поред операција гашења пожара, Хеликоптерски сервис Републике Српске упоредо врши и ваздушне медицинске транспорте и ангажован је у пуном капацитету током љетног периода.

Хеликоптерски сервис Републике Српске био је и остао сервис грађана Републике Српске и тако ће сигурно бити и убудуће, а што су посаде и директор Кустурић до сада показали безброј пута због чега заслужују максимално поштовање.