latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:26 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Будимир: Очигледно да процес проширења ЕУ нема везе са стварним стањем у једној земљи (ВИДЕО)

Чињеница да су Сјеверна Макединија, Украјина и Молдавија испред БиХ говори да процес проширења ЕУ нема везе са стварним стањем у једној земљи која треба да приступи ЕУ, рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је указао да су Молдавија, те Украјина, која је тренутно у највећем рату који се води послије Другог свјетског рата на територији Источне Европе, бољи кандидати од БиХ која је, уз све политичке проблеме, стабилна и без безбједносних изазова.

- То говори да се сав процес проширења води на идеолошкој матрици и да нема никакве везе са стварним стањем у земљи која треба да приступи Унији - рекао је Будимир.

Сматра и да се одговор на питање ко је кочничар пута БиХ ка ЕУ може наћи на основу стања у администрацији ентитета и заједничких институција у БиХ.

- Погледајте како функционишу заједнички органи, а како функционише Република Српска под снажним политичким, финансијским и економским притиском. Ми смо стабилни и испуњавамо договоре које смо прихватили, док на другој страни договор траје онолико колико траје и став око тог договора. Ако се став промијени до послијеподне, неће ни договор вриједити - рекао је Будимир.

Подсјећамо, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је ЕУ започела приступне преговоре са Албанијом, Сјеверном Македонијом, Украјином и Молдавијом, те да би БиХ могла да буде сљедећа на реду.