latinica  ћирилица
03/09/2024 |  10:57 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Трамп: Бог ме сачувао да поправим болесну и покварену Америку

Кандидат Републиканске странке за предсједника САД Доналд Трамп изјавио је да сматра да га је приликом недавног атентата сачувао Бог како би ојачао и поправио болесну и покварену Америку.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO - илустрација) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO - илустрација)

Он је за "Фокс њуз" рекао да сматра да Бог вјерује да ће он поправити земљу, након што је преживио атентат на митингу у Пенсилванији прошлог мјесеца.

- Сматрам да ако вјерујете у Бога, онда још више вјерујете у Њега. Неко је упитао. "Зашто?" Желим да мислим да Бог вјерује да ћу ја исправити нашу земљу - одговорио је Трамп на питање водитеља Марка Левина да ли је атентат који се догодио 13. јула ојачао Трампову вјеру у Бога.

Трамп је након атентата изјавио новинарима да је "Бог интервенисао" када је Метју Крук пуцао на њега у Пенсилванији и када му је метак само окрзнуо уво.

- Не бих требао да будем овдје. Требао бих да будем мртав. Срећом или захваљујући Богу. Бројни људи говоре да је Божија воља што сам и даље ту - рекао је тада Трамп.

Он се током гостовања на "Фокс њуз" телевизији "окренуо ка коришћењу Божје политичке сврхе за свој опстанак".

- Наша земља је толико болесна и покварена. Једноставно је покварена. Можда је то разлог, не знам. Много људи је то рекло - навео је Трамп.

Као доказ, Трамп је навео да су му синови, који су обојица ловци, рекли да "нема шансе да је Крук могао да га промаши са те удаљености".

Он је рекао да је нападач, којег су примијетили присутни на митингу, "вјероватно био у журби".

Трамп је похвалио Тајну службу САД, која је мета критика због неуспјеха да заустави Крука прије него што се попео на кров близу бине и испалио осам метака. Крук је убио једну особу, а двије озбиљно ранио.

- Неко је, очигледно, требао да буде на том крову. Било је проблема. Али морам да вам кажем - Тајна служба. Они су ме покрили и меци су летјели изнад нас. Нико од њих није рекао да то неће да уради - нагласио је Трамп.

Трамп у посљедњих неколико мјесеци све више ради на "мобилисању своје вјерске базе", пише "Гардијан".