latinica  ћирилица
03/09/2024 |  10:42 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

"Више издвајати за културу и очувати идентитет народа"

Доцент на катедри за камерну музику и соло пјевање на Академији умјетности у Бањалуци Марија Пилиповић изјавила је да је неопходно издвајати више средстава за умјетност и културу да би се очували језик, традиција и идентитет народа, као и да сваки извођач треба дати несебични допринос у стварању музичке сцене.
Марија Пилиповић - Фото: РТРС
Марија ПилиповићФото: РТРС

Пилиповићева је додала да је потребна и боља сарадња између образовних институција, те постојање кровне установе или фондације која би се бавила даљим развојем и његовањем музичке умјетности.

- Смањење пореза за ауторске хонораре када је умјетнички рад у питању је нешто што би требало постојати, одређене пореске олакшице и помоћ при куповини инструмената или стратешки осмишљене стипендије за школовање и усавршавање су могућности које могу јако пуно да помогну како појединцу, али и глобално у области културе - оцијенила је Пилиповићева.

Пилиповићева је навела да је сарадња са републичким институцијама добра и подсјетила на многе манифестације и пројекте којима се показује институционална подршка образовању, као што је концерт "Поклон Републици" који је организовао Ректорат Универзитета у Бањалуци.

Она је нагласила и да сви наставници, а посебно у музичким школама, морају бити свјесни да су они ти који развијају љубав дјеце према музици, јер се млади поистовјећују са неким ко им постаје узор због нечега што добро ради.

- Мислим да свако од нас који смо изабрали умјетничке професије треба да у најмлађим генерацијама његује и љубав према умјетности, јер шта има љепше него некоме обогатити живот љепотом коју било која умјетност носи - нагласила је Пилиповићева, која је и продекан за наставу и студентска питања на бањалучкој Академији умјетности.

Пилиповићева се присјетила подршке своје наставнице музичког која је, како је рекла, била кључна јер је њена идеја била да упише музичку школу и прва је уочила склоности ка музици.

Када је ријеч о упису студената на Академију умјетности, она је нагласила да су на првом року попуњена мјеста на већем броју умјетничких профила, те да се у другом уписном року очекује попуњавање преосталих мјеста.

Пилиповићева је рекла да је бањалучка Академија успјела у томе да буде видљива и конкурентна, као и да ће се у наредном периоду радити на побољшању квалитета наставног процеса и осавремењавању.

Према њеним ријечима, данас је велико интересовање за запошљавање већег броја профила са Академије чији су студенти конкурентни у земљи и иностранству.

- Подаци са Бироа за запошљавање говоре о веома малом броју незапослених или их уопште нема. Треба да наставимо са отварањем и нових профила, као што од ове године имамо, нови смјер Снимање и дизајн звука, те интердисциплинарни програм Дизајн ентеријера, а у наредном периоду планирани су нови профили и усмјерења који ће омогућити нова запошљавања - поручила је Пилиповићева.

Говорећи о новим пројектима, она је рекла да се крајем године у оквиру концертног циклуса очекују нови концерти и пројекат "Јубилеји" гдје се прослављају јубиларне године великана класичне музике, а почетком нове године почињу припремне активности за манифестацију "Дани Владе Милошевића", "Интеракцију", те "Анимацикл".

- На личном плану већ почетком септембра учествујем у новој концертној сезони интернационалног камерног ансамбла `2К плус` који окупља умјетнике из неколико земаља Европе, те је планирано неколико примјерних извођења композиција како иностраних, тако и домаћих стваралаца. Такође, планиран је и наставак концертних активности ансамбла `Флутете` већ од октобра у нашој земљи и у иностранству - закључила је Пилиповићева.