latinica  ћирилица
03/09/2024 |  09:03 | Аутор: СРНА

Шеранић: Нова болница у Добоју ће омогућити квалитетнију и бржу услугу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће нова Болница "Свети апостол Лука" у Добоју омогућити квалитетније и брже пружање услуга грађанима, а њена изградња резултат је дугогодишњег рада ресорног министарства и Владе Српске.
Болница "Свети апостол Лука" у Добоју - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Болница "Свети апостол Лука" у ДобојуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Шеранић је навео да је нови објекат значајан јер, прије свега, унапређује квалитет здравствене заштите и омогућава здравственим радницима квалитетнији и лакши рад са пацијентима.

- Објекат болнице је сада једна јединствена функционална и технолошка цјелина, а то ће директно смањити различите врсте оперативних трошкова. Оно што је важније јесте да ће нова организација рада омогућити да се квалитетније и брже ради - рекао је Шеранић.

Истакао је да је нови објекат добојске болнице примјер стратешке визије Министарства здравља како треба да изгледа болница таквог типа.

- Она треба да има истакнут ургентни блок, да се одвоје ургентне процедуре од редовних, као и поликлинички дио који онемогућава мијешање пацијената који долазе на консултативне специјалистичке прегледе са онима који су у болници - рекао је Шеранић.

Шеранић је указао да опрема и таква врста организације омогућавају квалитетне и ефикасне оперативне третмане.

- То значи да пацијенти за два до три дана завршавају оперативни третман и врло брзо се рехабилитују и враћају својој породици и на посао - прецизирао је Шеранић.

Шеранић је истакао да је нова болница значајна за грађане Добоја и шире регије, али да ће временом прерасти и у установу која ће бити основа за даљу сарадњу са Кином.

- Путем Синофарма, али у будућности и других компанија из Кине са којима смо обавили одређене разговоре, добојској болници дајемо могућност да примјењује кинеско знање, технологије и вјештине и на неки начин употпуњује услугу - нагласио је Шеранић.

Он је захвалио тиму који је реализовао пројекат - Републичкој дирекцији за обнову и изградњу, граду Добоју, извођачима пројекта, те Влади Српске.

- Честитке грађанима Добоја што ћемо сутра имати прилику да заједнички обиђемо болницу и да видимо шта она нуди. Жеља ми је да грађани што мање долазе у њу, али да је она ту када им буде требала - поручио је министар здравља Републике Српске за Срну.

Укупна вриједност пројекта нове болнице у Добоју је око 104 милиона КМ, а средства су обезбијеђена из буџета Републике Српске.

Пројекат је обухватио изградњу и опремање савремене здравствене установе, укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је корисна 25.390 метара квадратних.

За разлику од постојеће болнице која је павиљонског типа, у новоизграђеној сва одјељења и управа смјештени су у један објекат који се састоји од приземља и шест спратова.

Осим тога, изграђен је и посебан технички објекат од 577 метара квадратних корисне површине.

Нова болница располаже са 450 кревета и пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије и околине, те да одговори свим изазовима савремене медицине.

Болица, између осталог, има главни операциони блок, ургентни блок са операционом салом, службу интензивне медицине за нехируршке гране, салу за ангиографију, лабораторију, породилиште, дијагностички центар за више од 20 радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са специјалистичким консултацијама, као и терапијску онколошку дневну болницу.