latinica  ћирилица
03/09/2024 |  08:35 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

У УКЦ Српске од октобра бесплатни неинвазивни пренатални тест за труднице (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске завршио је процедуру јавне набавке за спровођење неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ), тако да би од октобра труднице требало да узорке крви дају у УКЦ-у Српске, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Неинвазивно пренатално тестирање представља значајан корак ка побољшању здравствених услуга јер је уврштено у Закон о обавезном здравственом осигурању, а труднице су ослобођене плаћања партиципације, рекла је у нашем Јутарњем програму Дарија Филиповић Остојић, портпарол ФЗО Републике Српске.

- Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у УКЦ-у - појаснила је Филиповић Остојић.

Како је навела, труднице не морају ништа да доплаћују, јер комплетну услугу, од узимања узорака и транспорта у потпуности покрива Фонд.

- Право на НИПТ имају све труднице, без обзира на године живота, изузев оних код којих овај тест није изводљив, као на примјер код вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и других ризичних трудноћа - каже портпаролка.

Филиповић Остојић истиче да је рок за предају захтјева за рефундацију годину дна од обављеног тестирања.