latinica  ћирилица
03/09/2024 |  08:30 ⇒ 10:59 | Аутор: РТС

Институције на сјеверу КиМ и даље блокиране, радници и данас покушали да уђу на радна мјеста

На сјеверу Косова и Метохије тзв. косовска полиција пети дан држи у блокади зграде српских институција. Више стотина запослених и данас покушава да уђе у своје канцеларије институција Владе Србије, у којима су радили све до прошле недјеље.
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs)

Радници и данас покушали да дођу до својих радних мјеста

Радници са сјевера КиМ и дана су покушали да дођу до својих радних мјеста. Вера Савић је рекла да су дошли данас као да служе народу, зашта су и плаћени.

- Као што сви знате, ово није јавни сервис, само Срба, зато што је у служби свих грађана који живе на територији Космета. Ја, као радник Општинске управе, имала сам прилике да изађем у сусрет, не само Србима, него и Албанцима, муслиманима, Ромима - напоменула је Савићева.

Напомиње да им се обраћају сви из целог Космета да и Албанци завршавају послове.

- Значи, ускраћена су елементарна права дјеце и свих грађана Космета - навела је Савићева.

Саша Петровић са каже да су били сервис грађана.

- Ми смо радили 25 година без никаквих проблема. Можда је ово и прилика да се апелује на међународну заједницу, на Европску унију посебно, која на својим постулатима има право на рад, право на живот, право на слободу кретања. Бар нама је ово, у овом случају, све то онемогућино. Тако да питање њима постављамо и апелујемо да нам дају неко образложење - навео је Петровић.

Дрецун: Сви Куртијеви потези усмјерени ка томе да се изазову инциденти

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Милован Дрецун рекао је за РТС да код српског народа на сјеверу Косова и Метохије влада велика напетост и неизвесност, као и да не знају какве ће потезе Курти повлачити у наредном периоду.

- Опет се јавља страх од тога да ли ће Срби успјети да опстану на сјеверу Косова, али с друге стране, једна заиста изузетна упорност, воља, жеља да Срби наставе да живе на својим вјековним просторима - рекао је Дрецун.

Додао је да понашање КФОР-а показује да они процењују да постоји опасност од инцидената и сукоба и да треба предупредити такав могући развој догађаја.

- Бојим се да су сви Куртијеви потези усмјерени ка томе да се изазову инциденти и да се изазове одговор српског народа који би он послије могао да употреби као изговор за примјену још веће, бруталније силе против српског народа - навео је Дрецун.