latinica  ћирилица
26/08/2024 |  17:05 ⇒ 17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Двојица 18-годишњака по мјесец дана затвора због напада на Индијца у Загребу

Због напада из мржње на 27-годишњег страног радника из Индије у загребачкој Ткалчићевој улици крајем прошле седмице двојица 18-годишњака провешће по мјесец дана у затвору у Реметинцу, пише данас загребачки Јутарњи лист.
Полиција Хрватске - Фото: РТРС
Полиција ХрватскеФото: РТРС

Загребачка полиција закључила је у суботу криминалистичко истраживање над двојицом 18-годишњака и једним малољетником због сумње на то да су физички напали особе у Загребу, 27-годишњег држављанина Индије и 52-годишњег држављанина Хрватске.

Полиција сумња да су 22. августа ове године око 23:30 у Ткалчићевој улици пришли 27-годишњем држављанину Индије и 52-годишњем хрватском држављанину и почели да их нападају најприје вербално, а потом и физички, а када је 52-годишњак мобилним телефоном затражио помоћ полиције, малољетни нападач му је избацио мобилни из руке.

За то вријеме други 18-годишњак је физички напао држављанина Индије, срушио га на тло, а затим су га сва тројица ударали ногама и рукама по тијелу. Нападнутима су у помоћ прискочили грађани, а осумњичени су се дали у бијег. Међутим, зауставили су их и ухапсили полицијски службеници и привели.

Алкотест је показао да је код 18-годишњака потврђена присутност алкохола у износу од 1.9 г/кг, код малољетника од 1.57 г/кг и код другог 18-годишњака од 0.96 г/кг. Пружена им је љекарска помоћ и утврђено је да малољетник и један 18-годишњак имају лакше повреде, док други 18-годишњак није био повријеђен.

Додаје се и да је код осумњиченог 18-годишњака пронађена пластична врећица испуњена зеленом биљном материјом изгледом и мирисом карактеристичнима за марихуану укупне масе 11 г.

Двојица 18-годишњака су приведена Општинском државном тужилаштву, а малољетик Општинском тужиоцу за малољетнике у Великој Горици.

Полиција подсјећа да закон за дјело из мржње прописује затворску казну од шест мјесеци до пет година.