latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:23 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

"Кочићев збор" ускоро на листи нематеријалног културног насљеђа Српске (ВИДЕО)

Манифестација "Кочићев збор" биће предложена за упис на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске. Тиме ће Кочићева заоставштина бити трјано сачувана.
Борба бикова - Фото: РТРС
Борба биковаФото: РТРС

Служењем литургије у Цркви Успенија Пресвете Богородице, служењем помена народном трибуну и његовом оцу Герасиму, а потом уз богат културно-умјетнички програм, завршен је 59.Кочићев збор.

Одјеци Кочићевих ријечи чују се више од пола вијека. Кроз његова дјела нераскидивом везом повезани су језик, људи и отаџбина.

Сваке године у Стричићима се одаје почаст народном трибуну и писцу. Тако је било и ове године.

Служењем литургије, полагањем вијенаца на спомен плочу дато је до знања да ће Кочић и његова дјела вјечно живјети у српском народу.

- Градимо један јединствени културни простор. Кочић је поријеклом одавде, али је сахрањен у Алеји великана и то нас веже као једну нераскидиву спону - изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић. 

Родна кућа Петра Кочића у Стричићима посебно је сјећање на овог писца. Посјетили су је званичници Српске и Србије, који су нагласили да је Петар Кочић за 39 година свог живота уткао једну идеју српском народу који и данас вапи за слободом јер је није остварио у потпуности.

- На нашој световној црквеној застави стоји четири С. Само слога србина спасава. То је знао и Петар Кочић и то нам је поручио још прије 147 година, дао нам је јасну поруку да се држимо слоге - нагласио је премијер Српске Радован Вишковић

- То је резултат стремљења, храбрости које смо ми наслиједили, да чувамо писменост и храброст, и зато ће Република Српска и Србија увијек ту бити - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић

Поручено је да само јединствен српски народ може корачати сигурно у будућност.

- Нама Србима је оставио једну важну ствар, замолио нас је да нешто чувамо увијек и нераскидиво, а то је да чувамо највеће вриједности живота - рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. 

А традиција је и народно зборовање које је настављено након званичног дијела манифестације, и којем се придружио и предсједник Српске.

Кочићев збор симбол је цијеле Републике који су посјетили бројни грађани, а није мали број ни туриста из региона. Многи су прешли хиљаде километара, да би се увјерили у знанемитости Кочићевог збора.

Традиционално, одржана је и борба бикова. У такмичарском програму за награду "Јаблан " учествовало је око 40 грла.

- Учествовао сам са три бика, један је јуче испао, а два се данас такмиче. Свако се нада побједи, видјећемо - рекао је Радомир Шкрбић. 

Већ од сутра институције Српске и Србије крећу у припреме за наредни јубиларни 60. "Кочићев збор". А са овогодишњег јасно је поручено да би Срби сваки дан требало да живе онако како је живио Кочић и његови савременици - за слободу и јединство српског народа.