latinica  ћирилица
25/08/2024 |  17:46 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

"Снага јединства" Петру Кочићу у част; Српска и Србија истрајне у очувању националног идентитета и слободе (ВИДЕО)

Очување националног идентитета и слободе, основни су задаци Српске и Србије, засновани на Декларацији о заштити националних права Срба, поручено је између осталог са манифестације "Снага јединства", одржане у оквиру 59. "Кочићевог збора" у Стричићима код Бањалуке, родном мјесту Петра Кочића.
59. Кочићев збор - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
59. Кочићев зборФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Не смијемо да изгубимо себе, своје циљеве и свој идентитет и зато је важно враћати се Петру Кочићу који нас је учио како треба да истрајемо јер само тако можемо да успијемо, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, у обраћању присутнима.

Изасланик предсједника Србије Никола Селаковић нагласио је - ми смо један народ, говоримо једним језиком, а тај један језик твори једну културу.

Стричићи су данас били мјесто саборности – око Петра Кочића, његових дјела, његове борбе за слободу српског народа. Та борба није се огледала само у писаној ријечи, већ и кроз политичко дјеловање.

Када упоредимо данашње вријеме и Кочићево, ми као народ имамо већи степен слободе, истакао је Додик.

- Имамо Републику Српску, али ми нисмо потпуно ослобођени. Ми смо још увијек под скоро истим оним туторима, као што рече Давид Штрбац, под шмитовцима, и још увијек се боримо за максималну слободу. Ми смо своји на своме, ово је наша земља, ово је наше вјеровање, идентитет, народ, наш Петар Кочић, и усмјерени смо ка истом циљу и данас, а то је коначна слобода - изјавио је Додик

Поновио је, дирнете ли имовину, Српска ће донијети одлуку о сомасталности. Неће вам, категоричан је, помоћи ни директор ЦИА-е.

БиХ није наш идентитет, наш идентитет је Република Српска и Србија, истакао је предсједник Српске. И зато нам каже, треба јединство народа да би Српска била одбрањена у овим тешким временима.

- Нама је циљ да се повежемо што више са Србијом. Ми смо један јединствен народ. Наша усвојена Декларација говори да не постоје босански, хрватски и ови они Срби, него Срби. Они могу да буду дефинисани као Кочићеви Срби. Српска Декларација је најснажнији документ новије српске политичке историје и њен значај тек долази - поручио је Додик. 

Кочићев збор још је једна потврда опредјељења Српске и Србије да Срби, као један народ, славе личности и догађаје из прошлости које свједоче јединство српског идентитета, поручио је Никола Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

- Жеља ми је да једна врста слатке и добре обавезе сваког министра културе у Влади Србије буде и присуство овдје. Државе могу бити различите, политика и границе промјенљиве категорије, али једна ствар се не мијења. Ми смо један народ, говоримо једним језиком, а тај један језик твори једну културу - истакао је Селаковић

А дио те културе је Петар Кочић. Осим њега, према Селаковићевим ријечима, не постоји личност у чијем животу, књижевном опусу или дјелу, је израженија жеђ за српском слободом. Ту жеђ, на тренутак, на сцени је оживио глумац Александар Стојковић.

- Тежак је и претежак живот наш. Душа је наша изубијана и изуједана. Руке клонуле од вијековног давања и снага малаксала под теретом дугог кметовања и робовања - рекао је Стојковић. 

Kултурно-умјетнички програм "Снага јединства" обиљежила је и поема "Богојављење", овогодишњег добитника Кочивеће награде, академика Матије Бећковића.

- Не смијасмо бити ни против кога осим против тебе, свемоћниче. Против неког човјек мора бити ако мисли бити за некога. Бојали смо се некад тебе, а послије сваког осим тебе - рекао је Бећковић. 

Бећковић је у Стричићима подсјетио да је Петар Кочић, као и Никола Тесла, био син свештеника и да је ријеч о двије велике личности српског народа које, како вријеме пролази, постају све веће, а њихова дјела све савременија.