latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:11 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

У Санском Мосту тродневна жалост; Осумњичени оперисан на УКЦ и стабилно (ВИДЕО)

У Санском Мосту, дан послије троструког убиства, и даље туга и шок. Проглашена је тродневна жалост. Убица Мехемед Вукалић је након што се ранио покушавајући самоубиство оперисан у УКЦ Српске и у стаблином и свјесном је стању. Донесена је одлуку да се у свим основним и средњим школама у Унско санском кантону обуставе активности до краја ове седмице.
Гимназија Сански Мост - Фото: РТРС
Гимназија Сански МостФото: РТРС

Злочин који Сански Мост не памти, потреса ову локалну заједницу. Пред Гимназијом, у којој је 61-годишњи помоћни радник Мехемед Вукалић убио троје радних колега, директора Нијаза Халиловића, професорицу Гордану Миџан и секретарицу Нисвету Кљунић, више нема ни полицијске траке, ни полиције. Грађани, осим ријетких, објекту не прилазе.

Изета Хаџиселимовић каже да је познавала двоје од троје страдалих, јер је њен син похађао ову школу.

- Тужан дан, претужан, претужан, нису ово заслужили, нико није заслужио да се убије на такав свиреп начин. Стари људи не памте да се ово икада десило. Овакав миран град, никад се ово није десило. Шта се ово дешава ја не знам - каже Хаџиселимовић.

Након покушаја самоубиства, починилац злочина налази се на УКЦ-у у Бањалуци, под сталним надзором припадника МУП-а Српске. На УКЦ-у примљен је са повредама опасним по живот - прострелном раном грудног коша, повредама плућа и масивним крварењем.

- Хитно смо ушли у операциону салу и збринули повреде. Пацијент је стабилан. Послије операције сада је у интензивној њези и очекујемо да, све буде добро, да брзо иде на одјељење, остане стабилан и да прође без неких посљедица по здравље - рекао је Марко Кантар начелник Клинике за торакалну хиругију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Због троструког убиства у Санском Мосту проглашена је тродневна жалост.

- Јуче навече сам обишао двије од три породице, обилазио сам и трећу, али нису били доступни. Нажалост, са невјерицом са неприхватањем, сваки члан породице и даље не може да вјерује да им се десило оно што се десило и да њихових вољених нажалост нема међу њима - навео је Фарис Хасанбеговић начелник општине Сански Мост.

Опоравак заједнице од страшне трауме биће дуг и тежак, кажу стручњаци. Посебно истичу потребу за суздражавањем у коментарима на друштвеним мрежама, који су пуни чак правдања убистава.

- Требамо бити подршка једни другима и тако бих заиста замолио медије, а и грађане Санског Моста и све људе на друштвеним мрежама да буду опрезни у својим коментарима - истакао је Един Бишчевић психолог Центар за ментално здравље Дома здравља Сански Мост.

Позива грађане да се јаве у Центар за ментално здравље, уколико осјете да им је потребна помоћ. У организацији Министраства образовања Унско-санског Кантона основан је тим за психолошку подршку и помоћ.

- Колеге већ раде на формирању једног плана, а имамо сарадњу са колегама из Србије, који су радили на случају Рибникар, будући да постоје одређене сличности и знамо да је доста дјеце јуче било присутно, ученика нажалост, тако да ћемо радити некако у два погледа. Радићемо са наставницима и радићемо са ученицима - навела је Маја Савановић-Зорић психолог психотерапеут.

Тужилаштво Унско-санског кантона за сутра је најавило обраћање јавности. Кантонално Министарство образовања формирало је кризни штаб, који би требало да предложи адекватне мјере. Још није познато да ли ће почетак нове школске године бити одгођен.