latinica  ћирилица
22/08/2024 |  10:57 ⇒ 11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Угашен шумски пожар код Бохињског језера

Шумски пожар који је избио на веома стрмом терену западно од Бохињског језера у Националном парку Триглав данас је угашен, а иако је ватра захватила површину од само 100 квадратних метара због природе терена постојала је велика опасност да се прошири, преносе данас словеначки медији.
Гашење пожара (Фото: EPA-EFE/HOMEM DE GOUVEIA BEST QUALITY AVAILABLE/илустрација) -
Гашење пожара (Фото: EPA-EFE/HOMEM DE GOUVEIA BEST QUALITY AVAILABLE/илустрација)

Командант цивилне заштите Бохиња Душан Пфајфер рекао је да термалне камере овог јутра нису показале ништа сумњиво, што значи да је пожар највјероватније угашен, пренијела је словеначка агенција СТА.

Кроз два или три дана, то подручје ће поново бити прегледано како би се са сигурношћу утврдило да је тако. Пожари на отвореном који се прошире преко кречњачког терена могу да трају данима, казао је Пфајфер, додајући да се нада да су хеликоптер и два авиона "Ер трактор" то подручје натопили довољним количинама воде.

Словенија је недавно набавила авионе "Ер трактор" за гашење пожара, а пошто се словеначки пилоти још увијек обучавају да управљају њима, авионе су овом приликом возили шпански пилоти, наводи СТА.

По свему судећи, пожар је изазвао удар грома 14. августа, а планинари су осјетили дим, да би термална камера дрона потом показала да је дошло до пожара, након чега су на лице мјеста одмах упућени ватрогасци.