latinica  ћирилица
21/08/2024 |  09:08 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Рудић Грујић: Гудронска јама еколошки проблем; Повећано загађење ваздуха (ВИДЕО)

Начелница Службе за хигијену у Институту за јавно здравство Републике Српске Весна Рудић Грујић рекла је за РТРС да је Гудронска јама у Модричи и пожар који још тиња, еколошки проблем, те да су повећане вриједности одређених загађивача.
Модрича - пожар - Фото: РТРС
Модрича - пожарФото: РТРС

- Нажалост, та ситуација је било врло лоша. Постоји проблем загађености ваздуха. Институт заштите и екологије је вршио мјерења квалитет ваздуха у Модричи. Нађене су повећане вриједности одређених загађивача 200, па чак и 500 пута више. Осим тих општих продуката сагоријевања, чађи, пепела, таложних честица, могли су се наћи и неки специфични, који су посљедица сагоријевања отпада од нафтних деривата, као што су бензин, азотни моноксид - наводи Рудић Грујић.

Истиче да су то све супстанце које доводе до штетних посљедица по здравље становништва.

- Институт за јавно здравство заједно са Министарством здравља је реаговао. Дали смо препоруке за становништво, како реаговати и како смањити штетни утицај на здравље. Те препоруке се налазе и на сајту Института, а данас треба да завршимо и један нови извјештај са новим ревидираним препорукама - наводи Рудић Грујић.

Она каже да је ситуација у Модричи мало боља послије кише.

- Остаје проблем оцјеђивања у земљу, подземних водотокова тих истих загађивача. Важно је да се што прије системски рјеши проблем тог отпада - навела је Рудић Грујић.