latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:14 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

У Прњавору одржана друга Фијакеријада - смотра парадних коња и фијакера (ВИДЕО)

У Прњавору је одржана друга по реду Фијакеријада, а која је окупила је 11 кочија и 12 јахача из Градишке, Тузле и Прњавора. Циљ манифестације је наставити традицију одржавања изложби расних грла стоке али и обогатити садржај традиционалног вашара.
Фијакеријада Прњавор - Фото: РТРС
Фијакеријада ПрњаворФото: РТРС

Липицанери упрегнути у елегантне запреге у Прњавору су бар на кратко оживјели дух и заборављену традицију прошлих времена. Породица Иришкић из Прњавора на фијакеријади је учествовала са три кочије и шест коња.

Љубав према коњима гаје деценијама уназад.

- Отац ми је држао коње и кад сам имао прву прилику, купио сам коња, то је било прије више од 40 и од тада држим коње и тренутно их имам 30 коња. Треба обезбиједити храну и треба све нормално, али љубав је љубав, ја то волим и онда и не гледам на то - навео је Михад Иришкић из Прњавора.

Швајцаркиња Карин Тешић родни Цирих замијенила је животом у Околици код Прњавора.

Љубав према коњима преноси на најмлађе, које годинама учи јахању.

- Имам само ова три коња за јахање, и имам још једног ждријепца али мален је, то се још не јаше, од двије године, али има ергела - каже Тешић.

Раим Бечић из Лукавца каже породично се баве узгојем коња. Циљ им је да на свом имању посједују врхунске расе.

- Имамо два, једног смо из Србије довезли за вријеме вируса короне, а другог прије четири мјесеца из Холандије. Планирамо још ако Бог да четири из Холандије довести, и подмлатке увијек да имамо - додао је Бечић.

Организатори кажу ни лоши временски услови нису спријечили љубитеље коња да посјете другу по реду Фијакеријаду.

- Нама је заправо у циљу да очувамо традицију изложбе стоке која је прије неких 30 година у дане вашара редовно организована - истакла је Драгана Њежић, директорка Комуналног предузећа "Парк" Прњавор.

Градоначелик Прњавора Дарко Томаш изразио је наду да ће ова манифестација постати традиција.

- Број људи овдје окупљен свакако говори о томе да је ово нешто што је добро и што је важно и увјерен сам да ће постати традиција и у наредном периоду - поручио је Томаш.

Одабран је најљепши коњ и најљепша кочија.

Најбољим јахачима уручене су награде.