latinica  ћирилица
20/08/2024 |  13:55 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Украјинска Рада усвојила закон о забрани канонске Украјинске православне цркве

Украјинска Рада данас је усвојила закон који ће омогућити забрану рада Украјинске православне цркве на територији те земље, јављају медији.
Кијевско-печерска лавра (фото: архива/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Кијевско-печерска лавра (фото: архива/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

ТАСС подсјећа да је предсједник украјинског парламента Руслан Стефанчук недвосмислено изјавио да ће усвајање овог закона довести до тога да УПЦ "буде забрањена", односно, да "нацрт закона претпоставља њено моментално забрањивање".

"Украина.ру" јавља да је за закон гласало 265 посланика.

Медији наводе да закон ступа на снагу у року од 30 дана.

Посланик украјинског парламента Јарослав Железњак написао је на Телеграму да УПЦ сада има девет мјесеци да "прекине везе с Руском православном црквом".

Руска православна загранична црква тим поводом изразила је саосјећање вјерницима, јавља ТАСС.

Подсјетимо, Владимир Зеленски најавио је 10. августа да власт припрема закон који ће "ојачати украјинску духовну независност" и "лишити Москву могућности да ограничава слободу Украјинаца".

Посланик Раде Владимир Вјатрович раније је за "Униан.нет" објаснио да закон има за циљ забрану рада РПЦ у Украјини и повезаних са њом структура, чији се центри налазе у Москви.

Нацрт овог закона усвојен је у првом читању у октобру 2023. Ипак, његово усвајање неко вријеме било је паузирано.

Портал "Политика страни" објашњава да за то има више разлога, а један од њих била је и бојазан Кијева од могуће реакције САД, и то посебно Доналда Трампа, уколико би он поново дошао на власт.

Портал додаје да је, упркос томе што је закон гурала власт, и у самом кабинету Зеленског било доста оних који су били против његовог усвајања. Како се наводи, они су се бојали потенцијалног раскола власти и заоштравања међувјерских тензија.

Извор: РТ Балкан