latinica  ћирилица
18/08/2024 |  21:30 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Одржано Вече ојкаче код манастира Моштаница (ФОТО/ВИДЕО)

Код манастира Моштаница у Козарској Дубици одржан је традиционални фестивал Вече ојкаче.
Вече ојкаче - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Вече ојкачеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Прво мјесто и награду од 10.000 КМ освојила је ојкачка група Поткозарје Приједор, друго мјесто и 5.000 КМ група Браћа Панић из Приједора, а треће и награду од 3.000 КМ мушка ојкачка група Козара из Козарске Дубице.

Фестивалу је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, под чијим је високим покровитељством манифестација одржана.

Додик је рекао да српски народ мора да учини све да очува Републику Српску, своју традицију и културу.

- Моштаница је синоним за наше окупљање, највеће зборовање у овом дијелу Српске. Веома је добра идеја што смо покренули фестивал Вече ојкаче - истакао је Додик.

Он је истакао да српски народ зна да цијени мир, јер је кроз многа нестабилна времена много страдао, али никада није одустао од своје традиције и вјере.

- Ми смо народ који је дао много важних личности, не само из овог краја, него широм Крајине, народ који никада није одустао и увијек се враћао цркви, нашој вјери и нашој крсној слави - рекао је Додик.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је манастир Моштаница свето мјесто за српски народ и да је до сада десетак пута рушен и обнављан.

- Захваљујући српском народу овај манастир је сваки пут подизан из пепела. Наш народ се око овог манастира скупљао стотинама година - рекао је Рељић.

Игуман манастира Моштаница Сергије изјавио је да окупљање вјерника код манастира уочи Преображења Господњег представља једну врсту духовне смотре.

- Манастир Моштаница је од немјерљивог значај за наше вјернике, а професор Рајко Срдић је говорио ко није дошао за Пребражење у манастир Моштаницу није прави Козарчанин, односно Преображење је за Козарчане једна врста духове смотре - рекао је игуман Сергије.