latinica  ћирилица
18/08/2024 |  14:24 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Бјелица: Додик ради значајан посао за Српску

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик обезбјеђивањем средстава за извођење радова на дионици ауто-путу Београд - Сарајево током посјете Истанбулу урадио значајан посао за Српску.
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

На основу километраже коју је саопштио предсједник Српске, каже Бјелица, планирани пут од Београда преко Пожеге, Ужица, Котромана, Горњег Вардишта до Сарајева, којим је некада ишла ускотрачна пруга, дужине је око 130 километара.

У том случају, каже он, ишло би се и преко Устипраче, па би онда и Федерација БиХ требало да одради дио пута, тим прије јер су већ у току радови на двоцијевном тунелу кроз брдо Храњен.

- Ако би пут ишао долином Праче, то би била много скупља варијанта него да се иде преко Романије, јер би требало изградити више од 100 мостова и 50 тунела - рекао је Бјелица за Срну.

Говорећи о евентуалној траси пута која би ишла од Београда преко Бијељине, Брчког и Тузле, Бјелица је истакао да би Сокоцу одговарала траса која би ишла ближе територији ове локалне заједнице.

Уколико се Соколац и Романија "одмакну" од мреже ауто-путева, каже Бјелица, у питање ће доћи привредни развој овог краја, инвестиције и задржавање омладине.

Он је изразио наду да ће руководство Републике Српске пронаћи најидеалније рјешење на добробит становништва свих локалних заједница у источном дијелу Српске, посебно општина које гравитирају Романији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да је у Истанбулу успио да договори почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево и да је са турском банком обезбијеђено више од 500 милиона евра за извођење радова на простору Републике Српске и Брчко дистрикта.

Он је прецизирао је да се ради о дионицама од Доњег Вардишта до Источног Сарајева дужине 130 километара, као и кроз Брчко дистрикт у дужини од 33 километра.

Додик је истакао да преостаје још да се, сходно међудржавном уговору између Србије и БиХ, у септембру, а најкасније октобру појави коначан споразум о извођењу радова на Парламентарној скупштини и у Предсједништву БиХ.