latinica  ћирилица
18/08/2024 |  10:10 | Аутор: СРНА

Владика Сергије: Заштитимо ријеку Уну од људске похлепе

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије позвао је оне који одлучују у Хрватској и БиХ да дигну глас против градње мини-хидроелектране на извору ријеке Уне и стану на пут безумљу које уноси немир.
Епископ Сергије (Фото: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP) -
Епископ Сергије (Фото: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP)

Владика Сергије је навео да је посљедњих седмица актуелизовано питање заштите врела Уне, једне од најљепших ријека свијета, која је, како каже, напојила својом водом, али и љепотом, бројне генерације предака.

- Неком је пало на памет да Уне гради оно што се градити не може, не смије и не треба - рекао је епископ Сергије.

Владика бихаћко-петровачки је указао да свијет постаје све окрутнији, а оно што је Господ несебично даровао, на благословено кориштење, људска похлепа покушава угрозити, обешчастити и учинити сасвим супротним од онога што по својој природи јесте.

- Природа је наше земаљско станиште, које смо дужни сачувати за будућа покољења, за оне што ће тек доћи, а оно што смо добили, не својом заслугом, требамо сачувано предати нашим насљедницима - поручио је владика Сергије.

Он је навео да се врело Уне налази свега неколико километара од манастира Рмањ, те да је стога дужан упозорити, упознати и скренути пажњу свима који о нечему одлучују, како у Хрватској тако и у БиХ, да дигну свој глас и покушају стати на пут безумљу које уноси немир.

Владика је подсјетио и да је прије непуне три деценије српски народ протјеран са обје стране горњег тока Уне, а сад га се покушава заплашити и понизити, тако да је борба за очување врела Уне истовремено и борба да Срба буде тамо гдје их је одувијек и било.

- Зато је важно да гласно, јасно и без страха заштитимо ријеку која је нашим прецима и нама, била и остала, симбол љепоте, слободе и Божије љубави - поручио је владика бихаћко-петровачки Сергије.