latinica  ћирилица
15/08/2024 |  22:17 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

У Новом Граду приказан филм "Градинад", аутора Симе Брдара

У Новом Граду вечерас је приказан кратки документарно-играни филм "Градинад", аутора Симе Брдара.
Нови Град, приказан кратки документарно–играни филм "Градинад" - Фото: СРНА
Нови Град, приказан кратки документарно–играни филм "Градинад"Фото: СРНА

Професор и глумац из Каунаса из Литваније Карина Брдар рекла је да је филм сниман у иностранству и да у њему глуми 10 литванских глумаца.

- Тема су догађаји из Доње Градине, шта се дешавало током Другог свјетског рата. Све је обликовано поетски, уз веома прецизне податке о дешавањима - појаснила је Брдарева.

Према њеним ријечима, и остали Брдарови филмови претежно за тему имају дешавања из Доње Градине.

Симо Брдар је српски редитељ, сценариста и књижевник рођен 1947. године у Доњој Драготињи. Гимназију је завршио у Приједору, а Филозофски факултет у Сарајеву.

Годинама се бави истраживањем геноцида и холокауста, о чему је објавио неколико дјела. Почасни је члан Издавачког савјета Института Јасеновац у Њујорку од 2007. године, те бивши директор и кустос Спомен-подручја Доња Градина.

Добитник је више од 40 награда за филмове који су приказивани на међународним фестивалима. На филмском Фестивалу "Балфест" у Пловдиву у Бугарској у августу 2011. године проглашен је за амбасадора добре воље.

Филм "Градинад" приказан је у Новом Граду у организацији Удружења "Каструм на Уни" и под покровитељством општине Нови Град.