latinica  ћирилица
15/08/2024 |  20:55 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Свечано отворен 16. међународни Дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце 2024"

Дефилеом младих фолклораша и представљањем ансамбала у Ужицу, вечерас је свечано отворен 16. Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце 2024", на којем учествује 1.100 фолклораша из 12 земаља.
Ужице, међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" - Фото: СРНА
Ужице, међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце"Фото: СРНА

На фестивалу ће учествовати фолклораши из Републике Српске и Србије, Грчке, Словачке, Чешке, Бугарске, Кине, Еквадора, Боливије, Бурундија, Туниса, Молдавије.

Добродошлицу младим гостима пожељела је градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић, која је истакла да се "Лицидерско срце" организује у години у којој Ужице носи титулу Престонице културе Србије, под окриљем "Ере културе".

- Радујемо се данима испуњеним игром, пјесмом, најлепшим бојама и осмјесима дјеце, која овдје долазе са четири стране свијета. "Лицидерско срце" је најбоље организован дјечији фестивал фолклора у нашој земљи, па и шире, гдје се све различитости кроз пјесму, игру и музику претварају у сличности - рекла је Радивојевићева.

Она је поручила да су Ужичани, познати као добри домаћини и људи великог срца, учинили све да се њихови гости добро осјећају и да упознају српску културу, историју и традицију.

- Посебно смо поносни на генерације које су у протеклих 15 година на нашем Тргу партизана научиле Ужичко коло, радујемо се новим које на истом мјесту ове године дочекујемо - рекла је Радивојевићева.

Потпредсједник Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић изјавила је да "Лицидерско срце" већ 16 година шаље поруке пријатељства и љубави на разне меридијане.

-Сигурни смо да ће само тако свијет постати боље мјесто за живот. Нека се врти коло, нек се чује дјечја граја, нек нас игра увијек спаја! - поручила је Цветковићева.

Фестивал "Лицидерско срце" специфичан је по томе што се одржава на три локације у Ужицу, Вишеграду и на Златибору.

Програми у Вишеграду биће одржани у суботу, 17. августа, од 16.30 часова, гдје ће, између осталог, у 18.30 часова бити организован дефиле учесника, а у 19.00 часова и фестивалски концерт у Андрићграду.

Фестивал организује Удружење грађана "Ера" из Ужица, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и општина Чајетина, уз подршку министарстава правде и културе Србије.

Републику Српску представљају културно-умјетничка друштва "Семберија" из Бијељине, "Пелагић" из Бањалуке и "Краљ Петар Први Ујединитељ" из Вишеграда.

Свечано затварање фестивала је у понедјељак, 19. августа, у Ужицу. /крај/јн/длу/фото