latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:35 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

На Зеленгори ситуација стабилизована, али на обронцима планине још гори (ВИДЕО)

Пожар у Националном парку Сутјеска је локализован, иако још гори на обронцима Зеленгоре. Ватру су и данас гасила три хеликоптера - два из Србије и један Хеликоптерског сервиса Републике Српске.
НП Сутјеска - Фото: РТРС
НП СутјескаФото: РТРС

Поред стотина тона бачене воде по оборцима Зеленгоре, тињају мањи или већи пожари.

Цијели дан је димило у кањону ријеке Сутјеске, непосредно уз путну комуникацију Фоча-Тјентиште-Гацко.

По ватри се дејстовало из ваздуха али су и ватрогасци са напртњачама на леђима ишли по неприступачним теренима и гасили пожаре.

Очекује се да ако не током ноћи, онда сутрашњег дана се пожар потпуно стави под контролу.

Неприступачан терен, високе температуре и надморска висина, претходних дана отежавали су гашење пожара у Националном парку Сутјеска. Посљедњи атом снаге Хеликоптерски сервис Српске дао је данас у петочасовној борби са ватреном стихијом.

- Проблем нам је представљао вјетар брзине преко 80 километара на час, јаке турбуленције, као и то што носимо тону, двије или три воде. Било је изузетно тешко,у једном моменту тражили смо глави мјеста и опет смо у тим условима успјели да гасимо пожар. Да нисмо синоћ остали два часа, данас не би успјели локализовати пожар - рекао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Двије стотине тона воде избачено је на подручје националног парка.

У гашењу су учествовала три хеликоптерска сервиса, укључујући и Хеликоптерску јединицу МУП-а Србије.

Заједничка координација, истичу, дала је позитивне резултате, али борба тек предстоји.

- Биће потребна и координација са земаљским снагама али мораће ту људска нога да крочи да се види шта се ту још може угасити ручно. Јер вода некад не може да допре због кршевитог терена и то остане тако да тиња - појаснио је Јовица Михаиловић, пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије.

Републици Српској нанесена је огромна штета јер се од стране бошњачких министара у Савјету министара БиХ, опструисало гашење пожара.

Премијер Радован Вишковић најављује кривичне пријаве.

- Неки људи су због својих сујета и патолошке мржње онемогућили да хеликоптери из Србије дођу у суботу и дејствују на пожаришту и чекало се до уторка. Замислите на оваквим температурама колико пожар бјесни и какве су посљедице. Поднијећемо пријаве против одговорних, нећу унапријед да говорим о именима, док не добијем све информације - категоричан је Вишковић.

Подршку у санкционисању одговорних, пружиће и министарство безбједности БиХ, најавио је министар Ненад Нешић током обиласка пожаришта на Зеленгори.

- Министарство безбједности ће да пружи сву потребну документацију која ће показати ко је био против, односно зашто неке одлуке нису донесе. У овом тренутку приоритет је гашење пожаришта, како не би биле угрожене љепоте Републике Српске - навео је Нешић.

Да су у суботу министри из реда бошњачког народа одобрили долазак хеликоптера из Србије, пожар би већ тад могао бити угашен.

Хеликоптерска јединица Србије, тек је у уторак добила "зелено свјетло" Сарајева да помогне Српској.

Ипак, без обзира на све премијер Српске поручио је - Српска је спремна да Федерацији помогне у гашењу пожара - чим угаси пожаришта на својој територији.