latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:19 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Пожар код Модриче угашен и стављен под контролу; Какве су посљедице? (ВИДЕО)

Стављен је под контролу пожар који је јуче у послијеподневним часовима избио у модричком насељу Модрича пет, усљед којег се запалила и Гудронска јама у којој је нуспродукт Рафинерије уља Модрича. У гашењу пожара учествовали су ватрогасци Рафинерије из Модриче и Брода, као и припадници ватрогасно-спасилачких јединица из Модриче, Шамца, Оџака и Добоја. И у наредна 72 часа биће на терену да би могли реаговати у случају да се пожар поново активира.
Модрича, пожар - Фото: РТРС
Модрича, пожарФото: РТРС

Борба са ватреном стихијом која је у модричком насељу захватила и Гудронску јаму, трајала је цијелу ноћ.

Мјештани кажу, пожари на овој локацији су чести, али не у овом обиму.

- Било је хаотично стање, пламен је достизао висину од десет метара. Бранили смо терен само да нам ватра не пређе преко пута, јер ако би прешла, куће би нам биле угрожене - прича Урош Тодић, мјештанин насеља Модрича пет.

Због неприступачности терена, велике количине дима и непријатног мириса због испаравања гудрона, гашење пожара био је захтјеван задатак и за искусне ватрогасце. Њих 26 са девет возила борило се са ватреном стихијом.

Иако су ватрогасци успјели да локализују пожар и даље тиња ниско растиње. Зато ће на терену и у наредна три дана бити дежурне екипе.

- Постоји могућност да се ватра прошири у неком мањем обиму, али не постоји могућност да ватра захвати тако велику површину као што је то био случај јуче - рекао је Саша Стевановић, страјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Модрича.

Да је Гудронска јама у којој се налазе веће количине отпада из Рафинерије уља, потенцијална еколошка бомба, сви су сагласни.

Начелник и руководство рафинерије зато су договорили заједничке кораке ка рјешењу дугогодишњег проблема.

- Прва мјера - планира се направити обилазни пут око Гудронске јаме, да буде лако доступна камионима ватрогасних једница. Друго, начелник је молио за противпожарну мјеру, и треће - вршиће се надзор Гудронске јаме - навео је Владимир Онишченко, генерални директор Рафинерије уља Модрича.

Јовица Радуловић, начелник општине Модрича посебно се захвалио Републичкој управи цивилне заштите и ресорним министарствима који су пружили све видове помоћи око гашења и санације пожара.

Из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета наглашавају да тек треба да се утврди какве ће посљедице по здравље људи и околину, оставити пожар који је захватио Гудронску јаму.

- Проблем је актуелан већ 30 година како се престало са технолошким поступком прераде рабљених уља, гдје је нуспродукт тога кисели гудрон који је одложен у јаму - појашњава Јовица Сјеничић из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета.

Увиђај на терену извршила је полиција, заједно са инспектором за експлозивне материје и послове заштите од пожара и еколошким инспектором. О свему је обавијештен и тужилац.