latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:05 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Билећа: Ватра се поново распламсала и пријети кућама; Три ватрогасца повријеђена (ВИДЕО)

И данас гори у Херцеговини! За билећке ватрогасце већ петнаест дана нема одмора – након што су јуче, уз помоћ хеликоптера, санирали велики пожар, који је захватио више хиљада хектара ниског растиња и шуме, данас је избио нови. Тврде – намјерно је подметнут. Ватра је брзо прогутала шуму и ниско растиње у рејону села Граница, уз регионални пут Билећа – Љубиње. У помоћ су стигла три хеликоптера и припадници Оружаних снага БиХ из касаране у Билећи.
Херцеговина, пожари - Фото: РТРС
Херцеговина, пожариФото: РТРС

Према ријечима билећких ватрогасаца, хеликоптери успијевају да успоре ватру на најкритичнијим дијеловима. Уз помоћ вјетра, пожарна линија шири се брзо, па су и ватрогасци у опасности.

- Имамо једног колегу повријеђеног, отровао се димом, пребачен је за Требиње. Још двојица колега су повријеђена, један је повриједио ногу, други се отровао димом - истакао је ватрогасац ТВСЈ Билећа Радојица Чукнић.

Њих десет на терену, са шумарима, покушавају да на шумским путевима зауставе ватру. Послијеподне је у испомоћ стигло и петнаест припадника Оружаних снага БиХ. Угрожена је нисконапонска мрежа за села у сјеверозападном дијелу општине.

- Мислим да је изгорио одређен број дрвених бандера - изјавио је замјеник старјешине ТВСЈ Билећа Радомир Радмиловић.

Билећки ватрогасци кажу да је ријеч о једној од најтежих сезона пожара.

Иако не знају ко је, билећки ватрогасци су увјерени да је пожар намјерно изазван. Слично се дешавало и у претходним пожарним сезонама, на истом локалитету.

- Чини ми се да ово није нехат, ово је чиста намјера. Не бих да улазим у тај дио посла, имају органи чији је то посао. Али, дефинитивно, ово је чиста намјера - истакао је Радмиловић.

Усљед интензивне употребе, билећки ватрогасци кажу да су имали велики број кварова на возилима, што успорава допремање воде. Крак пожара код села Симијова и даље је активан. У општини Источни Мостар саниран је пожар између села Јанковина и Шаранци.