latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:52 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Никада неће бити вријеме за рјешавање питања имовине на нивоу БиХ

Ни сада, нити икада неће бити вријеме да се питање имовине рјешава у институцијама на нивоу БиХ из једноставног разлога јер то није уставна надлежност институција БиХ, изјавио је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Питање имовине је ријешено Дејтонским мировним споразумом у којем су јасно наведене надлежности БиХ, а међу њима не постоји питање имовине, а већ у сљедећем члану Устава јасно пише да све оне надлежности које нису изричито наведене као надлежности БиХ, а имовина није, припадају ентитетима - навео је Ковачевић, реагујући на наводе из ОХР-а да је сада, више него икада, потребно хитно доношење закона о "државној имовини".

Он је нагласио да је стога потпуно јасно да је питање имовине питање којим се баве ентитети.

Према његовим ријечима, једини начин да се ријеши питање имовине коју би требало да користе институције БиХ јесте међуентитетски споразум.

- То је понуда која је у потпуности у складу са Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и понуда од које ми из Српске не одустајемо - додао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да не постоји никаква канцеларија високог представника у БиХ из разлога што тренутно не постоји ни високи представник у БиХ.

Он је додао да све и да постоји високи представник у БиХ, он у складу са Дејтонским споразумом има надлежности искључиво на основу Анекса 10, нема никакве везе са Уставом, имовином, нити било којим другим питањем у БиХ.

- Питање имовине у БиХ је измишљено питање из разлога што, поновићу, је оно ријешено Дејтонским споразумом, и то је питање које треба само да закомпликује односе, додатно продуби кризу и онемогући економски развој Републике Српске и Федерације БиХ - нагласио је Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а.

Из Канцеларије високог представника речено је да сада више него икада постоји потреба за хитним доношењем одговарајућег законодавства на нивоу БиХ којим би се регулисало питање "државне имовине" у складу с релевантним одлукама Уставног суда БиХ.