latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:50 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Какву воду пијемо - базени у бањалучком Водоводу запуштени и неуредни (ВИДЕО)

Више није новост да је горући проблем у бањалучким приградским насељима несташица воде. Сада је главно питање какву воду пијемо? Снимци базена фабрике воде итекако брину - запуштени, неуредни, преплављени алгама и нечистоћом.
Водовод Бањалука, базени - Фото: РТРС
Водовод Бањалука, базениФото: РТРС

У то су се увјерили и инспектори за храну.

Узорке испитује Инситут за јавно здравство.

У Водоводу не знају када су базени посљедњи пут чишћени. За њих је све у реду.

Док се чекају резултати анализа бањалучани забринути да ли им вода из бањалучког Водовода угрожава здравље.



Забрињавајући призори на инфилтрационим базенима бањалучког Водовода.

Површинама плива муљ, прљавштина, алге. Све то било је аларм за републичку инспекцију за храну, који су заједно са представницима Института за јавно здравство извршили контролу такозваних таложница.

Базени су затечени у запуштеном стању, а утврђене су бројне неправилности.

- Овдје једино што могу још да констатујем то је зашто Водовод Бањалуке досад није чистио те таложнице кад се знало да је вријеме суше. Ја сам имао сазнања да су у протеклом периоду радили на том плану. Зашто се ове године прескочило, ја то не знам. То је питање за њих - навео је Славиша Вукојевић, главни републички инспектор за храну.

То питање смо и поставили надлежнима у Водоводу.

Директор Александар Золак, и даље избјегава медије па је на конференцију за новинаре послао извршног директора. А извршни директор Водовода не зна када су базени посљедњи пут чишћени.

- Што се тиче тих чишћења базена, они имају тачну процедуру кад се и шта чисти, стварно имају те шеме чишћења. Овог момента не могу вам тачно рећи кад су задњи пут чишћени пошто сам ја однедавно у овом Водоводу, али морам да кажем приликом обиласка тих терена, да је све уредно - рекао је Радован Мајкић, в. д. техничког директора "Водовод" а. д Бањалука.

Мајкић јесте однедавно на новој функцији, али у Водоводу свакако није нов. У Надзорном одбору Водовода сједио је четири године.

А да ли је заиста све уредно, како Мајкић тврди, показаће резултати анализе узорака које је по налогу републичког Инспектората извршио Инситут за јавно здравство, а који се још увијек обрађују. Министар здравља Ален Шеранић упозорава да је са здравственог аспекта важно да се утврди тачна врста алги које су пронађене у базенима.

- У случају да су то модро-зелене алге оне могу имати одређен утицај на еколошко и на јавно здравствено питање. Оно што је познато, када сам се консултовао са стручњацима по питању самих навода инспекције је то да сам Водовод у Ужицу је имао неколико случајева гдје је појава модро-зелених алги условила, на неки начин, продуковање одређених токсина које те алге продукују - истакао је Шеранић.

То даље условљава рестрикцију воде како би се базени могли очистити, појашњава министар.

У љетном периоду, када бројна насеља већ имају проблема са рестрикцијом воде, многи грађани су осуђени да користе воду из бунара.

Желим само да пренесем поруку да у случају коришћења таквих извора морају бити веома опрезни.

Да таква вода није пожељно да се користи уколико претходно није испитана нити за конзумирање, односно пиће а поготово усто онда не ни за прање воћа и поврћа јер и то може да изазове одређене проблеме и да имају утицаја на само здравље - поручио је Шеранић.

Из Института за јавно здравство поручили су да би резултати анализе узорка требало да буду познати у наредним данима, на основу којих ће се подузимати даљи кораци.