latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:44 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

У Српској редовна исплата социјалних давања - обезбијеђено око 46 милиона КМ (ВИДЕО)

У Републици Српској почела је исплата социјалних давања, за шта је Влада обезбиједила око 46 милиона марака. Исплатама су обухваћени корисници мјесечног борачког додатка и инвалидске заштите, корисници туђе његе и помоћи и вишечлане породице које су право накнаде стекле на основу Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Наталија Миљановић из Добоја, мајка је четворо дјеце.

Као незапослена корисник је мјесечне новчане накнаде од 750 марака.

Потреба је много, каже, па је изузетно важно да тај новац буде на располагању на вријеме.

- Имамо много издатака око прехране, школовања, одијевања, и зато нам овај додатак много значи. Ја сам домаћица, код куће сам 24 часа са дјецом и водим бригу о домаћинству - каже Наталија Миљановић из Добоја.

Исплата је почела и за кориснике мјесечног борачког додатка и инвалидске заштите.

- За РВИ исплате иду редовно, најкасније до 15-ог у мјесецу сваки мјесец и ту није било никаквих кашњења - рекао је Драган Врховац, предсједник Савеза удружења РВИ Српске.

За јулске накнаде корисницима социјалних давања, Влада Српске обезбиједила је 46 милиона марака.

Да се социјална давања исплаћују у зацртаним роковима и без кашњења, тврди и предсједник Владе Радован Вишковић.

- Ми имамо динамику која је устаљена, бар ових шест година од како сам ја премијер, да пензије плаћамо до десетог, затим социјална давања, потом плате и друге обавезе. Држимо се јесечног ходограма и то се не мијења задњих шест година - наводи Вишковић.

Биће дозначене и јулске накнаде за кориснике туђе његе и помоћи, које се исплаћују посредством јединица локалне самоуправе.